A tavasz első hónapjai igencsak ínségesek, hiszen az őszi zöldségek és a téli gyökérzöldségek már kifutottak, de az újak még nem teremnek. Szerencsére ez a megállapítás már a májusra nem igaz, júniusban pedig aztán végképp ellát minket a természet és az esetleges kiskert friss, szezonális zöldségekkel.
Egyszer csak minden elkezd teremni
Mondjuk is gyorsan, mi érik júniusban! Frissen szedhető például már a cukkini, a bab, a kelkáposzta, a brokkoli, a burgonya, a főzőtök, a retek, a karfiol, a mángold és a zöldborsó is. Gyümölcsök közül pedig ebben a hónapban érik például a meggy, illetve hónap elején, azaz most javában tart még az eperszezon. Majd jön a málna, később pedig a korán érő barackok egy-egy fajtája.
Ha egyébként egészen pontosan szeretnéd tudni, hogy milyen zöldségeket érdemes keresni az adott hónapban a piacon, akkor ebben segítségedre van a Felelős Gasztrohős Alapanyagok nevű oldala, ahol az adott hónapra szűrve meg tudod nézni, mi is érik éppen. Ez nemcsak a fenntarthatóság miatt fontos, hanem az egészséged érdekében is. Hiszen a hazai zöldség és gyümölcs esetében biztos lehetsz benne, hogy már érett állapotban szedték le, így sokkal magasabb a vitamin- és a tápanyagtartalma, míg a messziről ide utaztatott zöldségekre ez nem igaz.
Figyeld a kifutókat is!
Ha igazán nagy hangsúlyt szeretnél helyezni a szezonalitásra, akkor nemcsak azt érdemes figyelni, hogy mi érik a hónapban, hanem hogy mi az, ami a következő hónapban már nem elérhető. Júniusban például még be tudsz szerezni spárgát és rebarbarát, de a következő hónapra ez már nem lesz igaz, tehát ha szereted ezeket a zöldségeket, most érdemes minél többet fogyasztani belőlük.
Végezetül kínálunk néhány szezonális receptet:
Juharszirupos karalábé-krémleves
Ha érdekel a balkonkertészet, kövesd az SK KonyhaKert rovatát, mert sok hasznos tippel és videóval érkezünk a témában!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!