Persze csak akkor, ha az erkélyed napos! Árnyékos helyeken paradicsommal nem érdemes próbálkozni. Fontos persze, hogy ne a legnagyobb fajta paradicsomot válaszd, és valószínűleg nem ebből készíted majd télire a paradicsomszószt, de a mindennapos szüreteléshez teljesen megfelelő. Az utóbbi időben ráadásul a nemesítések során is gondolnak azokra, akik kis területen tudnak csak növényeket termeszteni, így nekik is egyre több a lehetőségük.
Májusban kell ültetni a palántákat
Ha szeretnél idén egy kis paradicsomot termeszteni, még éppen időben vagy, hiszen májusban kell kiültetni a palántákat. Persze ha már profi paradicsomtermelő leszel, inkább a palántákat is magad neveld magról, mert az úgy sokkal olcsóbb. Lehetőleg koktélparadicsomot válassz, ezeknek bőséges a termése és hamarabb is érnek. A kis paradicsomokat már július végén szüretelheted, a nagyobbak szeptemberben érnek.
Lehet kapni balkonládába való földeket, érdemes ezt használni, és ha elkezd nőni a paradicsomod, mindenképp szükség lesz majd karóra is! A magasra növő koktélparadicsomot rácsra kell futtatni, fontos utánanézni, milyen magasra fog nőni a választott fajta. Ha pedig nagyon kicsi a helyed, akkor a mennyezetről lógatott cserépben is nevelhetsz paradicsomot, hasonlóan az eperhez.
A paradicsomnak sok víz kell
Fontos a tápanyagban gazdag föld, és hogy gondoskodj a cserép vagy a balkonláda alján a víz lefolyásáról. A palántákat nagy melegben sajnos mindennap öntözni kell, nem élnek túl egy egyhetes balatoni nyaralást! Ezért ha elutazol, akkor beszéld meg valakivel, hogy járjon locsolni, és ha nem tud mindennap jönni, erre az időre húzd be az árnyékba a növényeket, vagy gondoskodj mindenféle locsolós eszközökről. Kertészetekben kapsz automatikus vízadagolót is, de ezzel is csak pár napra tudod megoldani a locsolást. Lehet persze erkélyre is csepegtető rendszert kiépíteni, de ez meglehetősen költséges. A paradicsomnak pedig mindig a gyökerét locsold!
A palántákat ne ültessük egymáshoz túl közel, egy cserépben egy tő bőven elég. A cserép legyen nagy, minimum 20 literes, különben nem tud megfelelően nőni a paradicsom, és nem lesz rajta elég termés. Mint írtuk, ennek a növénynek sok napra és vízre van szüksége, arra azonban figyelj, hogy ha kezd érni a paradicsom, már kevesebb víz is elég, így ugyanis gyorsabban beérik. Augusztusban már elegendő 2-3 naponta locsolni. Nyáron hetente egyszer zöldségeknek való tápoldatot is használj, ültetésnél pedig hasznos a földhöz egy kis komposztot keverni. Ha ismersz bárkit, akinek van komposztálója, tőle nyugodtan kérhetsz.
És hogy milyen fajtákat érdemes választani?
- Vilma: alacsonyra növő fajta, bogyói gömb alakúak, pirosak, közepesen puhák, igen korán érnek.
- Tomito: ovális bogyói pirosra érnek, puhák. Igen korai érésű.
- Top Beka: erős növekedésű, gömbölyű bogyójú, pirosra érő mini cseresznyeparadicsom. Bogyói kemények, korán érnek.
- Cherrola F1: középerős növekedésű, korai érésű koktélparadicsom. Nagyon finom salátákba.
- Manó: korai szabadföldi termesztésre ajánlott, nagyobb, piros paradicsom.
Így lesz saját paradicsommagod!
Paradicsomból rengetegféle létezik: van, amelyik lédúsabb vagy édesebb, van, amelyik savanykásabb. Ha nagyon ízlett egy paradicsom, nincs más dolgod, mint eltenni a magját, amit jövőre újra elvethetsz! Ez egy kicsit bonyolult, de megéri, mert így jövőre saját vetőmagod lesz, ráadásul pont olyan fajta, amit te szeretsz!
A legnagyobb paradicsomokat vágd ketté, kanalazd ki a magját és tedd egy pohárba vagy befőttesüvegbe. Takard le egy tányérral, aztán tedd meleg helyre, mintha kovászos uborkát készítenél. Pár nap múlva be is indul az erjedés, a magok, amikre szükséged lesz, lesüllyednek az üveg aljára. Öntsd le az üveg tetejéről a vizet, öblítsd át a magokat és egy tányéron szárítsd ki őket! Jövőre garantáltan finom paradicsomod lesz, így rengeteg pénzt tudsz megspórolni, a paradicsompalánta ára ugyanis mostanában már ezer forint felett van.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!