Hozzávalók
Joghurtos barackleves
- 1 kg barack és nektarin vegyesen
- 5 ek barnacukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 7 ½ dl víz
- ½ kg lecsepegtetett joghurt
- 1 db tojássárgája
- ½ ek kukoricaliszt
- áfonya, ribizli a tálaláshoz
Nyári minestrone
- 1 db nagy sárgarépa nagylyukú reszelőn lereszelve
- 1 db kis zellergumó nagylyukú reszelőn lereszelve
- 1 fej nagyobb hagyma finomra vágva
- 4 ek olívaolaj
- 15 dkg húsos füstölt szalonna
- 1 dl vörös bor
- 2 konzerv paradicsom (egész paradicsommal)
- kis darab száraz paremzán héj
- 1 db nagyobb krumpli kockára vágva
- 20 dkg zöldbab megpucolva, 2-3 cm-es darabokra vágva
- 1 db édeskömény (1 cm-es kockákra vágva)
- 1 db cukkini (1 cm-es kockákra vágva)
- 3 - 4 db kelkáposzta levél nagyobb darabokra vágva
- 15 dkg makaróni kis darabokra tördelve
- 25 kg főtt fehérbab (vagy konzerv)
- só
- frissen őrölt bors
- 1 ½ l víz vagy alaplé
- tálaláshoz bazsalikomlevél és frissen reszelt parmezán
2 nyári leves: jó időre és rossz időre!
Hozzávalók
Joghurtos barackleves
- 1 kg barack és nektarin vegyesen
- 5 ek barnacukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 7 ½ dl víz
- ½ kg lecsepegtetett joghurt
- 1 db tojássárgája
- ½ ek kukoricaliszt
- áfonya, ribizli a tálaláshoz
Nyári minestrone
- 1 db nagy sárgarépa nagylyukú reszelőn lereszelve
- 1 db kis zellergumó nagylyukú reszelőn lereszelve
- 1 fej nagyobb hagyma finomra vágva
- 4 ek olívaolaj
- 15 dkg húsos füstölt szalonna
- 1 dl vörös bor
- 2 konzerv paradicsom (egész paradicsommal)
- kis darab száraz paremzán héj
- 1 db nagyobb krumpli kockára vágva
- 20 dkg zöldbab megpucolva, 2-3 cm-es darabokra vágva
- 1 db édeskömény (1 cm-es kockákra vágva)
- 1 db cukkini (1 cm-es kockákra vágva)
- 3 - 4 db kelkáposzta levél nagyobb darabokra vágva
- 15 dkg makaróni kis darabokra tördelve
- 25 kg főtt fehérbab (vagy konzerv)
- só
- frissen őrölt bors
- 1 ½ l víz vagy alaplé
- tálaláshoz bazsalikomlevél és frissen reszelt parmezán
Joghurtos barackleves
A tojássárgáját elkeverjük a liszttel, hozzáadjuk a joghurtot és simára keverjük. Felöntjük 2 dl vízzel, elkeverjük és félretesszük.
Közepes lábosba feltesszük főni a kimagozott barackok háromnegyedét a maradék vízzel, sóval, cukorral, vaníliás cukorral. Amikor a gyümölcs puha, az egészet selymesre turmixoljuk. Visszaöntjük a lábosba, hozzáadjuk a joghurtos keveréket és forráspontig hevítjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe tesszük fogyasztásig. Tálaláskor hozzáadjuk a maradék felkockázott barackot, áfonyát, ribizlit.
Nyári minestrone
Egy nagy lábosban felhevítjük az olívaolajat, rádobjuk a felszeletelt szalonnát és lepirítjuk, hogy a zsírját kiengedje. Rádobjuk a hagymát, sárgarépát, zellert és addig pirítjuk, amíg teljesen összeesik.
Felöntjük borral, hagyjuk, hogy elfőjjön az alkohol és beletesszük a parmezán héját, a feldarabolt krumplival és a paradicsomkonzervvel. Sózzuk, borsozzuk és felöntjük az alaplével. 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a zöldbabot és az édesköményt. Amikor a zöldbab félig megfőtt, beletesszük a cukkinit és a kelképosztát -félpuhára főzzük, végül mehet bele a darabokra tört makaróni. Addig főzzük tovább, amíg a tészta megpuhul.
A babkonzervet a legvégén adjuk a leveshez. Összeforraljuk, tányérba szedjük, friss bazsalikomlevéllel, reszelt parmezánnal és kevés olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.