Hozzávalók
A leveshez
- 150 g sárgarépa
- 100 g fehérrépa
- ½ fej hagyma (kb. 80 g)
- 250 g zöldborsó
- 1 ek zsír (kb. 15 g)
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 1 ek cukor
- 1 szelet paprika
- ½ db paradicsom (kb. 120 g)
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 ek liszt
- 2 - 3 tk pirospaprika
A galuskához
- 150 g liszt
- 1 nagy csipet só
- 1 db tojás
- kb. 200 ml víz
A tálaláshoz
- 175 g tejföl
Hozzávalók
A leveshez
- 150 g sárgarépa
- 100 g fehérrépa
- ½ fej hagyma (kb. 80 g)
- 250 g zöldborsó
- 1 ek zsír (kb. 15 g)
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 1 ek cukor
- 1 szelet paprika
- ½ db paradicsom (kb. 120 g)
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 ek liszt
- 2 - 3 tk pirospaprika
A galuskához
- 150 g liszt
- 1 nagy csipet só
- 1 db tojás
- kb. 200 ml víz
A tálaláshoz
- 175 g tejföl
A borsóleves elkészítéséhez a répát és a fehérrépát felkarikázzuk, majd a kis kockákra vágott hagymával és a zöldborsóval együtt egy lábasba tesszük. Felöntjük kb. 700 ml vízzel, belekanalazzuk a zsírt, és elkezdjük főzni. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, sózzuk, cukrozzuk, majd beletesszük a paprikát és a gerezdekre vágott paradicsomot, illetve a petrezselymet is.
Addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor a leves tetejére szórjuk a lisztet, ezzel sűrítve a levét, majd megszórjuk pirospaprikával is. Elkeverjük, majd felöntjük vízzel, beállítva a sűrűségét, és végül felforraljuk.
Egy kisebb tálban összekeverjük a galuska hozzávalóit, és ha felforrt a leves, egy deszka és egy kés segítségével beleszaggatjuk a galuskát. Ezt követően további 2-3 percig főzzük, majd lekapcsoljuk alatta a tűzhelyet. Tányérba szedjük a levest, és rákanalazzuk a tejfölt.
Elkészítési idő: 30 perc
Ha tetszett a borsóleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több borsós kaja:
Tárkonyos borsókrémleves zellerchipsszel
A tökéletes borsópüré
Klasszik zöldborsófőzelék
Zöldborsós bulgurrizottó natúr csirkemellel
Ricottás-zöldborsós spagetti trappistával