Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+
2 szál sárgarépa
1 fej hagyma (nagyobb)
2 - 3 ek olívaolaj
só, bors
1 - 2 ek harissa
2 konzerv csicseriborsó
700 ml víz

A harissához

2 db kápia paprika
2 tk édesköménymag
2 tk koriandermag
1 tk egész római kömény
1 tk füstölt paprika
1 tk őrölt római kömény
½ tk szárított chilipehely
200 g darabolt paradicsom (konzerv)
½ db friss piros chili (ízléstől függően lehet több/kevesebb)
½ db zöld thai chili
1 gerezd fokhagyma
60 ml olívaolaj
½ db citrom leve
½ db narancs leve

A tálaláshoz

100 g feta sajt
1 csokor koriander (kisebb)
1 csokor petrezselyem (kisebb)
1 marék pirított napraforgómag, tökmag, fenyőmag, szeletelt mandula mix
2 - 3 tk harissa
méz
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Csicseriborsó-leves harissával, fetával és magvakkal

Viszonylag ritkán eszem levest, vagyis eddig ritkán ettem. Aztán felfedeztem, hogy a harissával mennyire különlegessé tehetem bármelyik, szekrényben lapuló, egyszerű alapanyagot. Egészséges, laktató és gazdag vega leves receptje jön, amiről ha lehagyjátok a fetát és a mézet, vegán családtagoknak is kínálhatjátok. :-)
Kipróbáltam, jóóó lett!
6
Hibát találtam
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+
2 szál sárgarépa
1 fej hagyma (nagyobb)
2 - 3 ek olívaolaj
só, bors
1 - 2 ek harissa
2 konzerv csicseriborsó
700 ml víz

A harissához

2 db kápia paprika
2 tk édesköménymag
2 tk koriandermag
1 tk egész római kömény
1 tk füstölt paprika
1 tk őrölt római kömény
½ tk szárított chilipehely
200 g darabolt paradicsom (konzerv)
½ db friss piros chili (ízléstől függően lehet több/kevesebb)
½ db zöld thai chili
1 gerezd fokhagyma
60 ml olívaolaj
½ db citrom leve
½ db narancs leve

A tálaláshoz

100 g feta sajt
1 csokor koriander (kisebb)
1 csokor petrezselyem (kisebb)
1 marék pirított napraforgómag, tökmag, fenyőmag, szeletelt mandula mix
2 - 3 tk harissa
méz
Bevásárlólistához adom

A kápia paprikákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 220 fokra előmelegített sütőben, grillfokozaton 25-30 percig sütjük, hogy elszenesedjen a héjuk, közben 2-3-szor megforgatjuk őket. Mikor elkészültek, egy tálba tesszük őket, lefedjük, és hagyjuk hűlni. 

Amíg a paprika a sütőben van, az egész fűszermagokat megpirítjuk egy száraz, forró serpenyőben, majd mozsárban összezúzzuk, hozzáadjuk a többi fűszert, és ezekkel együtt tovább porítjuk. 

A hagymát apró kockákra vágva, kevés olajon elkezdjük fonnyasztani, majd mehet hozzá a félkarikára vágott répa is. Sóval, borssal ízesítjük, és további 8-10 percig fonnyasztjuk őket, néha megkeverve. 

A kihűlt kápia paprikát könnyedén meghámozzuk, puha húsát aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a darabolt paradicsomot, a kétféle chilit, a sót, egy kevés füstölt paprikát, és krémesre zúzzuk. Ezután mehet hozzá a fűszerkeverékünk is, kóstolás után pedig kiegyensúlyozhatjuk az ízeket citrom- és narancslével. 

A levesalaphoz adunk egy keveset a harissából, majd rárakjuk a csicseriborsót (nem szükséges átmosni), átforgatjuk, majd felöntjük vízzel, és alacsony lángon, fedő alatt kb. 15 percig főzzük. 

Tálalásnál a leves tetejére morzsoljuk a fetát, rászórjuk a felaprított zöld fűszereket, a pirított magvakat, és még pikánsabbá tehetjük egy kevés harissával és mézzel.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások