Hozzávalók
- 500 g csirkemell
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál zellerszár
- 2 db krumpli
- 160 g árpagyöngy
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 1 ½ l alaplé
- 4 db babérlevél
A pesztóhoz
- 150 g aszalt paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 100 ml olívaolaj
- 50 g pecorino sajt
- 1 ág friss rozmaring
- 30 g pirított mandula
Hozzávalók
- 500 g csirkemell
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál zellerszár
- 2 db krumpli
- 160 g árpagyöngy
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 1 ½ l alaplé
- 4 db babérlevél
A pesztóhoz
- 150 g aszalt paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 100 ml olívaolaj
- 50 g pecorino sajt
- 1 ág friss rozmaring
- 30 g pirított mandula
Az olaszok csodája: a pesztó
Ha te is szeretnél kipróbálni valami teljesen újat vagy a család ezen a hétvégén nem kívánja a húslevest, akkor bátran kezdj bele! Ezzel a csirkelevessel, ilyen extrákkal megbolondítva borítékolható a siker.
Vörös pesztós csirkeleves elkészítése
Az árpagyöngyöt sós vízben kb. 30-40 perc alatt megfőzzük. Egy nagy edényben az olívaolajon fehéredésig pirítjuk a csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk, rádobjuk az apróra vágott zellert, répát, fokhagymát és további 3 percig pirítjuk. Ekkor jöhet bele a kis kockákra vágott krumpli és a babérlevél. Felöntjük az alaplével, és ha felforrt, akkor alacsony lángon addig főzzük amíg a krumpli ¾-ig megpuhul. Ekkor tesszük bele a megfőtt árpagyöngyöt és főzzük még 5 percig. Közben a pesztó hozzávalóit egy aprítógépben lezúzzuk. Ha a leves megfőtt, 3 evőkanál pesztót keverünk bele és így tálaljuk.
Tippek és trükkök a csirkeleveshez
- Szerencsére az árpagyöngy ma már majdnem minden üzletben kapható, a kis bolttól kezdve a nagy hipermarketekig.
- A leveshez érdemes a zöldségeket falatnyi darabokra vágni.
- Ha nem mi készítjük el a pesztót, akkor érdemes figyelni, hogy a bolti verzióban is, minél kevesebb mesterséges összetevő szerepeljen az alapanyagok között.
- Alaplé, már a boltokban is kapható, de az alaplé zselé is tökéletes megoldás. Ha házilag akarjuk elkészíteni, akkor leveszöldségekből és/vagy csontos marha- vagy sertéshússal is készülhet.