Hozzávalók
A csontleveshez
- 1 kg levesbe való csontos marhahús
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér levéllel
- 1 db zellergumó
- 1 db karalábé
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek olaj
- víz
- 10 - 12 szem egész fekete bors
- só
A levesbetéthez
- 100 g fagyasztott zöldborsó
- 1 szál sárgarépa
- ½ db karalábé
A réteshez
- 5 ek olaj
- 500 g darált sertéshús
- 1 fej hagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma felszeletelve
- 1 tk sűrített paradicsom
- só, bors
- 0.25 db szerecsendió
- 1 csipet őrölt gyömbér
- 1 csipet őrölt kömény
- 1 csipet őrölt majoranna
- 1 tk pirospaprika
- 2 db tojás
- 2 ek zsemlemorzsa
- 100 g vaj
- 3 réteg réteslap
Hozzávalók
A csontleveshez
- 1 kg levesbe való csontos marhahús
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér levéllel
- 1 db zellergumó
- 1 db karalábé
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek olaj
- víz
- 10 - 12 szem egész fekete bors
- só
A levesbetéthez
- 100 g fagyasztott zöldborsó
- 1 szál sárgarépa
- ½ db karalábé
A réteshez
- 5 ek olaj
- 500 g darált sertéshús
- 1 fej hagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma felszeletelve
- 1 tk sűrített paradicsom
- só, bors
- 0.25 db szerecsendió
- 1 csipet őrölt gyömbér
- 1 csipet őrölt kömény
- 1 csipet őrölt majoranna
- 1 tk pirospaprika
- 2 db tojás
- 2 ek zsemlemorzsa
- 100 g vaj
- 3 réteg réteslap
A marhahúst egy tepsibe rakjuk, és 230 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg az egész meg nem pirul.
Egy nagy lábasban elkezdjük lepirítani a csontleveshez a zöldségeket: az elfelezett hagymát és a nagyobb darabokra vágott répát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét és a fokhagymát. Kevés olajat adunk hozzá. Ha jól lepirultak, rárakjuk a megsült csontos húst, és felöntjük annyi vízzel, ami jól ellepi. Belerakjuk a borsot, a petrezselyemlevelet, sózzuk, és lassan felforraljuk. Ha feljött a hab a tetejére, leszedjük, és további 4-5 órát gyöngyöztetve főzzük.
A rétes töltelékéhez egy serpenyőt jól felhevítünk, kevés olajat öntünk bele, és elkezdjük pirítani rajta a húst. Rárakjuk a kétfajta hagymát, majd a sűrített paradicsomot, amit picit lepirítunk. Sózzuk, borsozzuk megszórjuk a fűszerekkel. Alaposan kihűtjük, majd egy tálba, rakjuk és belekeverjük a tojást és a zsemlemorzsát.
A vajat megbarnítjuk: egy gyorsforralóban elkezdjük melegíteni, és ha felforr, utána figyeljünk, hogy ne feketedjen meg, hanem dióbarna legyen. Ezután kiöntjük egy tálkába, hogy ne melegedjen tovább.
Egy vizes konyharuhát kiterítünk, és rárakjuk az első réteslapot. Lekenjük a vajjal, ezután megismételjük még kétszer. Amikor az utolsó réteget is lekentünk, rárakjuk a tölteléket úgy, hogy a lap ¾-éig legyen. Feltekerjük, egy tepsire rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.
20 perc elteltével leszűrjük a levest, felforraljuk, és belerakjuk a feldarabolt zöldségeket. 10 percig főzzük, majd jöhet bele 5 percre a zöldborsó is.
Ha elkészült a rétes, felszeleteljük, a tálakba szedünk egy kis levest a zöldségekkel, rárakjuk a rétest, megszórjuk egy kevés friss petrezselyemmel, és tálaljuk.
Ha tetszett a csontleves húsos rétessel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!