Hozzávalók
A sárgarépa főzelékhez
- 60 g vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kg sárgarépa
- 2 tk só
- ½ tk őrölt fehérbors
- 2 ½ dl víz
- 1 ek cukor
- 300 g mascarpone
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 kis csokor petrezselyem
A petrezselymes olajhoz
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 csipet só
- 1 db narancs reszelt héja
- 100 ml extra szűz olívaolaj
A zöldségfasírthoz
- 1 db csicseriborsó konzerv
- 1 db nagyobb sárgarépa lereszelve
- 1 csomag újhagyma karikára vágva
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 100 g zöldborsó
- ½ tk cayenne bors
- 1 tk őrölt fehérbor
- só
- 5 ek kukoricaliszt
- 1 db tojás
Az újburgonyafőzelékhez
- 50 g vaj
- 8 szál újhagyma
- 1 db póréhagyma
- 3 - 4 db zellerszár
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- kis csokor kakukkfű
- 1 kg újburgonya
- ½ tk őrölt fehérbors
- 2 tk só
- 500 ml húsleves vagy alaplé
- 2 dl tejföl
A feltéthez
- 4 db zellerszár
- 4 db újhagyma
- 2 ek olívaolaj
Ezek a legtutibb vega receptek
Hozzávalók
A sárgarépa főzelékhez
- 60 g vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kg sárgarépa
- 2 tk só
- ½ tk őrölt fehérbors
- 2 ½ dl víz
- 1 ek cukor
- 300 g mascarpone
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 kis csokor petrezselyem
A petrezselymes olajhoz
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 csipet só
- 1 db narancs reszelt héja
- 100 ml extra szűz olívaolaj
A zöldségfasírthoz
- 1 db csicseriborsó konzerv
- 1 db nagyobb sárgarépa lereszelve
- 1 csomag újhagyma karikára vágva
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 100 g zöldborsó
- ½ tk cayenne bors
- 1 tk őrölt fehérbor
- só
- 5 ek kukoricaliszt
- 1 db tojás
Az újburgonyafőzelékhez
- 50 g vaj
- 8 szál újhagyma
- 1 db póréhagyma
- 3 - 4 db zellerszár
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- kis csokor kakukkfű
- 1 kg újburgonya
- ½ tk őrölt fehérbors
- 2 tk só
- 500 ml húsleves vagy alaplé
- 2 dl tejföl
A feltéthez
- 4 db zellerszár
- 4 db újhagyma
- 2 ek olívaolaj
Sárgarépafőzelék tavaszi zöldségfasírttal
Egy közepes lábosban felolvasztjuk a vajat és puhra pároljuk rajta a finomra vágott hagymát. Közben nagylyukú reszelőn lereszeljük a sárgarépát és ezt is alábosba dobjuk. Hagyjuk a saját levében párolódni egészen addig, amíg a leve elfő. Közben sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és felöntjük annyi vízzel, amennyi még nem lepi el. Fedő alatt puhára főzzük a répát.
A keményítőt kikeverjük a mascarponéval és a sűrgarépához keverjük. További 3 percig főzzük. Az ízeket beállítjuk: sózzuk, borsozzuk, ha kell, egy kevés cukrot adunk hozzá. A finomra vágott petrezselymet is beltesszük, lefedjük és elzárjuk alatta a lángot.
A petrezselymet durvára vágjuk és mozsárba tesszük, hozzáadjuk a sót és belereszeljük a narancs héját és pépesre zsúzzuk. Végül hozzáadjuk az olajat és összekeverjük. Felhasználásig félretesszük.
A csicseriborsót leöblítjük és lecsepegtetjük. Késes robotgéppel durvára vágjuk. Keverőtálba tesszük és hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, a legvégén a tojást ütjük bele és kézzel összedolgozzuk. A masszából nagyobb ringlónyi labdákat formázunk és serpenyőben, kevés olajon, közepesen erős láng felett készre sütjük őket..
A főzeléket tányérba szedjük, 2-3 zöldségfasírtot teszünk rá és a petrezselymes olajjal ízesítjük.
Újburgonyafőzelék tejfölösen
Egy közepes lábosban felolvasztjuk a vajat. Rádobjuk a felaprított hagymákat, a zellerszárat és a fokhagymát, babérlevelet és kakukkfüvet, puhára pároljuk.
A krumplit vastag karikákra vágjuk és a lábosba tesszük, amikor a hagymás alap megpuhult. Üvegesre pároljuk közepesen erős láng felett, közben sózzuk és megszórjuk fehérborssal, végül pedig felöntjük a húslevessel és fedő alatt puhára főzzük. Amikor megfőtt, egy részét (kb. az egy ötödét) kiszedjük és botmixerrel pépesre turmixoljuk, visszatesszük a lábosba és óvatosan összeforgatjuk a főtt burgonyával. Végül hozzákeverjük a tejfölt és összemelegítjük.
A feltéthez a zellerszárat csíkokra vágjuk és az újhagymával kevés olívaolajon egy serpenyőben gyorsan lepirítjuk. Tálaláskor a főzelékre szedünk belőle.
De mindenképp csekkoljátok le a bulgurral töltött karalábé receptjét is, ha nem lenne elég a vega kajákból.