Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 2 fej fokhagyma
- 2 ek étolaj
- 1 dl fehérbor
- ½ ek liszt
- 3 dl víz
- 1 csipet szárított kakukkfű
- 1 ½ dl tejszín
- 1 tk vaj
- 1 ág rozmaring
- 2 ág kakukkfű
- 4 szelet ciabatta
- 4 dkg reszelt sajt
- só, bors
Fokhagyma krémleves
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 2 fej fokhagyma
- 2 ek étolaj
- 1 dl fehérbor
- ½ ek liszt
- 3 dl víz
- 1 csipet szárított kakukkfű
- 1 ½ dl tejszín
- 1 tk vaj
- 1 ág rozmaring
- 2 ág kakukkfű
- 4 szelet ciabatta
- 4 dkg reszelt sajt
- só, bors
Egy fej fokhagymát bekenünk olívaolajjal, becsomagoljuk alufóliával, majd 180 fokos sütőben puhára sütjük. Az apróra vágott hagymát egy ki olajon megdinszteljük és hozzáadunk 6 gerezd felszeletelt fokhagymát. Magasabbra vesszük a lángot és kissé lepirítjuk. Felöntjük a fehérborral, és amikor a bor már elpárolgott, hozzáadjuk a lisztet, és összekeverjük. Mehet bele 3 dl víz és ismét 6 gerezd felszeletelt fokhagyma. Sózzuk, borsozzuk, szárított kakukkfűvel ízesítjük, és felöntjük a tejszínnel. Az előzőleg megsült fokhagymát szétszedjük, megpucoljuk és a gerezdeket a leveshez adjuk. Rottyantunk egyet rajta és egy botmixerrel lezúzzuk.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és megfuttatjuk rajta a rozmaringot és a kakukkfüvet. A ciabatta szeleteket megpirítjuk rajta, majd megszórjuk reszelt sajttal, megfordítjuk őket és hagyjuk, hogy a sajt roppanósan rásüljön. A leves mellé tálaljuk.