Hozzávalók
- 3 ek olaj
- 1 kg csontos marhaszegy
- 2 fej vöröshagyma (nagy)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db chili
- 2 tk sűrített paradicsom
- 300 ml passata
- 200 ml víz
- 1 ek szilvalekvár
- 1 db citrom
- 2 szál sárgarépa
- 100 g rizs
- 2 ek aprított dió
- 1 csokor friss koriander
- 1 csokor friss menta
Az alapléhez
- a marhaszegy csont része
- 4 - 5 db babérlevél
- ½ db szerecsendió lereszelve
- só,bors
- 3 l víz
A fűszerkeverékhez
- 1 tk őrölt koriander
- 1 tk morzsolt bazsalikom
- 1 tk morzsolt majoranna
- 1 tk őrölt kapor
- 2 tk pirospaprika
Grúz marharaguleves
Hozzávalók
- 3 ek olaj
- 1 kg csontos marhaszegy
- 2 fej vöröshagyma (nagy)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db chili
- 2 tk sűrített paradicsom
- 300 ml passata
- 200 ml víz
- 1 ek szilvalekvár
- 1 db citrom
- 2 szál sárgarépa
- 100 g rizs
- 2 ek aprított dió
- 1 csokor friss koriander
- 1 csokor friss menta
Az alapléhez
- a marhaszegy csont része
- 4 - 5 db babérlevél
- ½ db szerecsendió lereszelve
- só,bors
- 3 l víz
A fűszerkeverékhez
- 1 tk őrölt koriander
- 1 tk morzsolt bazsalikom
- 1 tk morzsolt majoranna
- 1 tk őrölt kapor
- 2 tk pirospaprika
A csontról levágjuk a húsdarabokat és félretesszük. Az alapléhez a csontot egy nagy lábasba tesszük, felöntjük a vízzel, és ha felforrt, levesszük a lángot és egy órán át rotyogtatjuk tovább. Közben a habot a felszínéről leszedjük. Utána belerakjuk a fűszereket és tovább rotyogtatjuk egy órán keresztül. Ezután leszűrjük az alaplevet.
Egy nagy lábasban az olajon elkezdjük megpirítani a levágott húsdarabokat. Sózzuk, borsozzuk és rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Ha üvegesre párolódott a hagyma, rádobjuk a felszeletelt chilit is. Ezután a sűrített paradicsommal kicsit lepirítjuk az egészet. A fűszerkeverék hozzávalóit elkeverjük egy kis tálban és rászórjuk a húsra. Elkeverjük és felöntjük a passatával és a vízzel. Miután rottyant egyet belerakjuk a szilvalekvárt is.
Ha egy kicsit besűrűsödött a ragu (kb. mint egy pörkölt), akkor felöntjük az alaplével, és belefacsarjuk a citrom levét. Felforraljuk, majd lassú tűzön 1 órán át főzzük. Ezután belerakjuk a felkockázott répát. Az egészet addig főzzük, amíg a hús és a répa is megpuhul. Ezután belerakjuk a rizst és azt is puhára főzzük. Ha sűrűnek találjuk a levest, öntsünk még bele egy kis vizet, és ha rottyant egyet, kész is. A legvégén adjuk hozzá a felaprított diót, mentát,koriandert is.
Ha tetszett a grúz marharaguleves, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!