Hozzávalók
- 150 g hajdina
- 1 fej vöröshagyma
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- 3 - 4 ek olaj vagy zsír
- 2 tk pirospaprika
- 1 db TV paprika fele
- 3 szál sárgarépa
- 3 szál fehérrépa
- 1 db zeller (kicsi)
- 2 db babérlevél
- só, bors
- 3 tk tárkony
- 1 tk lestyán
- 300 g vargánya
- 1 kis csokor petrezselyem
- tejföl
Hajdinás vargányaleves
Hozzávalók
- 150 g hajdina
- 1 fej vöröshagyma
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- 3 - 4 ek olaj vagy zsír
- 2 tk pirospaprika
- 1 db TV paprika fele
- 3 szál sárgarépa
- 3 szál fehérrépa
- 1 db zeller (kicsi)
- 2 db babérlevél
- só, bors
- 3 tk tárkony
- 1 tk lestyán
- 300 g vargánya
- 1 kis csokor petrezselyem
- tejföl
A hajdinát beáztatjuk hideg vízbe 4 órára, majd leszűrjük. A finomra vágott hagymát és fokhagymát megpirítjuk a zsiradékon, felöntjük kevés vízzel, megszórjuk a pirospaprikával és rádobjuk a nagyobb darabokra vágott paprikát. 5-10 percig főzzük, és hozzáadjuk a felkockázott leveszöldséget is.
Felöntjük kb. 2 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a babérlevelet, és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Hozzáadjuk a tárkonyt, a lestyánt, és a szeletelt vargányát. 10 percig főzzük, majd beleöntjük a beáztatott hajdinát, és vele együtt is főzzük még 15 percet. Beleszórjuk a felaprított petrezselymet, ezzel már csak 1-2 percig forraljuk. Tálaláskor tejföllel kínáljuk.