Hozzávalók
A csontleveshez
- 1 ½ kg húsos marhacsont
- 1 ek paradicsompüré
- 1 fej vöröhagyma
- 1 db karalábé
- 2 db angolzeller
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- 3-4 szem csiperkegomba
- 2-3 cm-es gyömbér
- 1 tucat egész tarkabors (vagy feketebors)
- só
A palacsintabetéthez
- 126 g liszt
- 1 db tojás
- 1 tk só
- 3 dl tej
A hütték tuti levese: Frittatensuppe
Hozzávalók
A csontleveshez
- 1 ½ kg húsos marhacsont
- 1 ek paradicsompüré
- 1 fej vöröhagyma
- 1 db karalábé
- 2 db angolzeller
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- 3-4 szem csiperkegomba
- 2-3 cm-es gyömbér
- 1 tucat egész tarkabors (vagy feketebors)
- só
A palacsintabetéthez
- 126 g liszt
- 1 db tojás
- 1 tk só
- 3 dl tej
A leveshez a csontokat vékonyan megkenjük paradicsompürével és forró sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre pirítjuk, majd egy jó nagy lábasba dobjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy teljesen ellepje a csontokat, hozzáadjuk a zöldségeket, a fokhagymát, a gyömbért, borsot és a sót. Nagyon lassan, éppen csak gyöngyöző forrással főzzük legalább 4, de inkább 8 vagy akár 12 órán át, a főzés elején az esetleg képződő habot közben leszedegetjük. Ha a leves kész, kiszedünk belőle minden hozzávalót és egy szűrővel (akár egy textilpelenkával bélelve a még jobb hatásfokért) kristálytisztára szűrjük. A palacsintabetéthez a lisztet a tojással, a sóval és 1 dl tejjel csomómentesre keverjük, és folyton kevergetve hozzáadjuk a többi tejet is. Kevés olajjal kikent serpenyőben vékony palacsintákat sütünk és hagyjuk kihűlni. Tálalásnál feltekerünk egy palacsintát és 3-4 mm vékony csíkokat vágunk belőle, majd a forró levesbe dobjuk. Megszórjuk újhagymával vagy petrezselyemmel és rögtön szervírozzuk.