Hozzávalók
- 2 db zsenge karalábé
- 1 szál sárgarépa
- 2 fej kisebb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 csapott ek liszt
- 1 l zöldségalaplé (vagy kész levesalap), esetleg víz
- 150 ml tejföl
- 1 csokor friss kapor vagy petrezselyem
- só
- 1 tk pirospaprika
- 1 mk őrölt fehér bors
- 1 mk őrölt fekete bors
- Kevés reszelt szerecsendió
- 1 mk szárított majoranna
Karalábéleves friss kaporral és tejföllel
Hozzávalók
- 2 db zsenge karalábé
- 1 szál sárgarépa
- 2 fej kisebb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 csapott ek liszt
- 1 l zöldségalaplé (vagy kész levesalap), esetleg víz
- 150 ml tejföl
- 1 csokor friss kapor vagy petrezselyem
- só
- 1 tk pirospaprika
- 1 mk őrölt fehér bors
- 1 mk őrölt fekete bors
- Kevés reszelt szerecsendió
- 1 mk szárított majoranna
Bőségesen fűszerezzük meg a karalábélevest
Jöhetnek a levesbe a fűszerek: pirospaprika, fekete és fehér bors, szerecsendió és majoranna. Tovább főzzük alacsony lángon, míg a zöldségek teljesen megpuhulnak. A tejfölben elkeverünk 1 púpozott teáskanál lisztet, hozzámerünk keveset a forró léből, jól összekeverjük és az egészet visszaöntjük a levesbe. Még egyet forralunk rajta, végül beleszórjuk a finomra vágott kaprot és összekeverjük. Megkóstoljuk és szükség esetén állítunk még a fűszerezésen. A levest levesszük a tűzről, majd minimum 10 percig pihentetjük, végül az egészet belapátoljuk.