Hozzávalók
- 300 g száraz lencse
- 120 g paprikás szárazkolbász
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- ½ szál sárgarépa (200 g/szál)
- 80 g zellergumó
- 1 ek étolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 2 tk füstölt fűszerpaprika
- 1 tk őrölt kömény
- 2 l zöldségalaplé
- só, bors
- 1 ek 10%-os ételecet
- 1 csokor friss petrezselyem
A rántáshoz
- 3 ek étolaj
- 2 ek finomliszt
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 csipet só
- 200 ml víz
Kolbászos lencseleves
Hozzávalók
- 300 g száraz lencse
- 120 g paprikás szárazkolbász
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- ½ szál sárgarépa (200 g/szál)
- 80 g zellergumó
- 1 ek étolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 2 tk füstölt fűszerpaprika
- 1 tk őrölt kömény
- 2 l zöldségalaplé
- só, bors
- 1 ek 10%-os ételecet
- 1 csokor friss petrezselyem
A rántáshoz
- 3 ek étolaj
- 2 ek finomliszt
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 csipet só
- 200 ml víz
A kolbászos lencseleves elkészítéséhez a lencsét háromszoros mennyiségű vízbe áztatjuk előző este. A kolbászt kis kockákra, a hagymát finomra, a répát és a zellert pedig tetszőlegesen kisebb darabokra vágjuk. Az olajon elkezdjük lepirítani a kolbászt, majd mehet rá a hagyma. Ha üvegesre párolódott, rárakjuk a zúzott fokhagymát, a babérlevelet és elkeverjük. Mehet bele a répa és a zeller, megszórjuk a fűszerekkel és összekeverjük.
Rárakjuk a lecsepegtetett lencsét, felöntjük az alaplével, sózzuk és borsozzuk. Addig főzzük, amíg a lencse megpuhul. Ekkor mehet bele az ecet és az apróra vágott friss petrezselyem. A rántáshoz az olajon lepirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a paprikát és a sót, felöntjük a vízzel, elkeverjük, majd 1-2 merőkanállal szedünk rá a levesből és felhígítjuk. Az egészet visszaöntjük a levesbe, hagyjuk, hogy forrjon egyet, majd meg is vagyunk.
- Elkészítési idő: 50 perc + 1 nap áztatás
Ha tetszett a kolbászos lencseleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több lencsés recept: