Hozzávalók
- 300 g lencse (száraz)
- 500 g füstölt csülök
- 2 db babérlevél
- 1 tk egész fekete bors
- 2 szál sárgarépa
- 3 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 200 g zeller
A tálaláshoz
- tejföl
Hozzávalók
- 300 g lencse (száraz)
- 500 g füstölt csülök
- 2 db babérlevél
- 1 tk egész fekete bors
- 2 szál sárgarépa
- 3 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 200 g zeller
A tálaláshoz
- tejföl
A lencsét előző nap beáztatjuk.
A csülköt feltesszük bő vízben főni a babérlevéllel, a borssal, egy szál sárgarépával, egy darab hagymával és két gerezd fokhagymával. Közepes lángon kb. 5-6 óra alatt vajpuhára főzzük. Fontos, hogy miután megfőtt a csülök, tartsuk meg a főzőlevét, hiszen a levesünk fontos alapanyaga lesz.
A maradék zöldségeket felaprítjuk, majd egy nagy lábosban lepirítjuk egy kevés olajon. Amikor aranybarna színt kaptak, felöntjük 1 liter vízzel. Ha szükségét érezzük, tehetünk bele egy kevés sót, de a füstölt csülök miatt anélkül is elég sós lesz.
Amíg puhulnak a zöldségek, addig a csülökről lefejtjük a húst, és apró szálaira szedjük.
Amikor minden megpuhult, akkor a lencsét az áztatóvízzel együtt az edénybe öntjük, és az egészet összefőzzük. Főzés közben a félrerakott csülkös lével ízesítjük a levest. Ha minden összetevő megpuhult, az egészet leturmixoljuk.
Tálaláskor a szálaira szedett hússal és egy evőkanál tejföllel kínáljuk.
Ha tetszett a lencsekrémleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!