Hirdetés

Minden idők második legjobb magyar kajája: Jókai bableves

Hozzávalók

180 g szárazbab
1 db füstölt csülök
100 g sárgarépa
80 g petrezselyem gyökér
300 g debreceni kolbász
150 g zöldpaprika
70 g paradicsom
40 g zsír
30 g liszt
30 g vöröshagyma
5 g fűszerpaprika
1 ½ dl tejföl
2 - 3 db babérlevél
1 - 2 gerezd fokhagyma ízlés szerint

Csipetke Gundel módra

80 g liszt
1 db tojás
Hirdetés

Minden idők második legjobb magyar kajája: Jókai bableves

Ha magyaros ételekről beszéltünk, akkor tuti, hogy szóba jön a Jókai bableves. Megmutatjuk, hogyan szoktuk mi elkészíteni ezt a tökéletes vasárnapi ebéd levest.
Hirdetés

Hozzávalók

180 g szárazbab
1 db füstölt csülök
100 g sárgarépa
80 g petrezselyem gyökér
300 g debreceni kolbász
150 g zöldpaprika
70 g paradicsom
40 g zsír
30 g liszt
30 g vöröshagyma
5 g fűszerpaprika
1 ½ dl tejföl
2 - 3 db babérlevél
1 - 2 gerezd fokhagyma ízlés szerint

Csipetke Gundel módra

80 g liszt
1 db tojás

Nos ez az a leves, amit nem lehet csak úgy összecsapni. Előző nap megfőzzük a sertésnek csülkét, beáztatjuk a babot (ha sikerül fejteni való babot vásárolnunk, vagy termesztenünk, úgy ez a lépés természetesen kimarad).

A csülök főzőlevének tetejéről leszedett zsíron aranybarnára pirítjuk a karikára vágott zöldségeket, jelesül a fehér répát, sárgarépát és a zellert. Amikor a zöldségeknek a színe megfelelő, beleborítjuk az edénybe a babot, az áztató levével együtt. A csülöktől megfosztott főzőlevet szintén hozzáadjuk a fazék tartalmához. Jöhet a fűszerezés. Babérlevéllel, zúzott fokhagymával. Hozzáadjuk még kockára vágott paprikát és paradicsomot. Amíg tűz dolgozik a levesünk alatt, a Debreceni kolbászunkat szépen felkarikázzuk és egy serpenyőben vagy egy arra alkalmas edényben megsütjük.

A Debreceni kisült zsírján elkészítjük a rántást. A forró zsiradékhoz adunk pár evőkanál lisztet, valamint finomra vágott vöröshagymát. Együtt egy rövid ideig pirítjuk, majd a tűzről levéve meghintjük agy adag fűszerpaprikával, apróra vágott petrezselyemmel. A forró rántásunkat HIDEG vízzel felöntjük, csomó mentesre kikeverjük, és hozzáadjuk a főlő levesünkhöz.

Amíg a levesünk főddögél, elkészítjük levesbetétünket, a csipetkét, Gundel módra. A tojást egy kicsit elkeverjük, hozzá adjuk a liszthez, megszórjuk egy csipetnyi sóval, és ezekből az anyagokból tésztát varázsolunk. Lelisztezett konyharuhára rácsipkedjük a tésztát, és beletesszük a lobogó levesbe. Amikor a csipetke feljön a leves tetejére, beletesszük a csülköt és a sült Debrecenit. Eddigi munkánk megkoronázásaként tejföllel dúsítjuk étkünket. Rottyan egyet, és már csak a tálalás, és a jóízü elfogyasztás marad hátra.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások