Hozzávalók
- 180 g szárazbab
- 1 db füstölt csülök
- 100 g sárgarépa
- 80 g petrezselyem gyökér
- 300 g debreceni kolbász
- 150 g zöldpaprika
- 70 g paradicsom
- 40 g zsír
- 30 g liszt
- 30 g vöröshagyma
- 5 g fűszerpaprika
- 1 ½ dl tejföl
- 2 - 3 db babérlevél
- 1 - 2 gerezd fokhagyma ízlés szerint
Csipetke Gundel módra
- 80 g liszt
- 1 db tojás
- só
Jókai bableves: a második legjobb magyar kaja
Hozzávalók
- 180 g szárazbab
- 1 db füstölt csülök
- 100 g sárgarépa
- 80 g petrezselyem gyökér
- 300 g debreceni kolbász
- 150 g zöldpaprika
- 70 g paradicsom
- 40 g zsír
- 30 g liszt
- 30 g vöröshagyma
- 5 g fűszerpaprika
- 1 ½ dl tejföl
- 2 - 3 db babérlevél
- 1 - 2 gerezd fokhagyma ízlés szerint
Csipetke Gundel módra
- 80 g liszt
- 1 db tojás
- só
Nos ez az a leves, amit nem lehet csak úgy összecsapni. Előző nap megfőzzük a sertésnek csülkét, beáztatjuk a babot (ha sikerül fejteni való babot vásárolnunk, vagy termesztenünk, úgy ez a lépés természetesen kimarad).
A csülök főzőlevének tetejéről leszedett zsíron aranybarnára pirítjuk a karikára vágott zöldségeket, jelesül a fehér répát, sárgarépát és a zellert. Amikor a zöldségeknek a színe megfelelő, beleborítjuk az edénybe a babot, az áztató levével együtt. A csülöktől megfosztott főzőlevet szintén hozzáadjuk a fazék tartalmához. Jöhet a fűszerezés. Babérlevéllel, zúzott fokhagymával. Hozzáadjuk még kockára vágott paprikát és paradicsomot. Amíg tűz dolgozik a levesünk alatt, a Debreceni kolbászunkat szépen felkarikázzuk és egy serpenyőben vagy egy arra alkalmas edényben megsütjük.
A Debreceni kisült zsírján elkészítjük a rántást. A forró zsiradékhoz adunk pár evőkanál lisztet, valamint finomra vágott vöröshagymát. Együtt egy rövid ideig pirítjuk, majd a tűzről levéve meghintjük agy adag fűszerpaprikával, apróra vágott petrezselyemmel. A forró rántásunkat HIDEG vízzel felöntjük, csomó mentesre kikeverjük, és hozzáadjuk a főlő levesünkhöz.
Amíg a levesünk főddögél, elkészítjük levesbetétünket, a csipetkét, Gundel módra. A tojást egy kicsit elkeverjük, hozzá adjuk a liszthez, megszórjuk egy csipetnyi sóval, és ezekből az anyagokból tésztát varázsolunk. Lelisztezett konyharuhára rácsipkedjük a tésztát, és beletesszük a lobogó levesbe. Amikor a csipetke feljön a leves tetejére, beletesszük a csülköt és a sült Debrecenit. Eddigi munkánk megkoronázásaként tejföllel dúsítjuk étkünket. Rottyan egyet, és már csak a tálalás, és a jóízü elfogyasztás marad hátra.
Ha tetszett a Jókai bableves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!