Hozzávalók
- 3 szál póréhagyma (300 g/szál)
- 2 fej fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 2 szál sárgarépa (180 g/szál)
- 2 szál fehérrépa (120 g/szál)
- ½ csokor petrezselyem
- 3 szál rozmaring
- 3 szál zsálya
- 5 szál angolzeller
- 1 ek egész fekete bors
- só
- 5 db babérlevél
- 50 ml étolaj
- 50 g vaj
- 7 - 8 db burgonya (120 g/db)
- 1 mk őrölt fehér bors
- ½ mk őrölt fekete bors
- 0.25 db egész szerecsendió
- 200 ml habtejszín
- 30 g krémsajt
- 1 tk almaecet
A díszítéshez
- 2 szál újhagyma
- őrölt chili
- petrezselymes olívaolaj
Hozzávalók
- 3 szál póréhagyma (300 g/szál)
- 2 fej fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 2 szál sárgarépa (180 g/szál)
- 2 szál fehérrépa (120 g/szál)
- ½ csokor petrezselyem
- 3 szál rozmaring
- 3 szál zsálya
- 5 szál angolzeller
- 1 ek egész fekete bors
- só
- 5 db babérlevél
- 50 ml étolaj
- 50 g vaj
- 7 - 8 db burgonya (120 g/db)
- 1 mk őrölt fehér bors
- ½ mk őrölt fekete bors
- 0.25 db egész szerecsendió
- 200 ml habtejszín
- 30 g krémsajt
- 1 tk almaecet
A díszítéshez
- 2 szál újhagyma
- őrölt chili
- petrezselymes olívaolaj
A póréhagymák fehér részeit levágjuk és félretesszük, a zöld részeket hosszában félbevágjuk, majd rétegekre bontva nagyon alaposan átmossuk.
Egy nagyobb lábasba kb. 6 liter vizet öntünk, és beletesszük a zöldségeket: a póréhagyma zöldjét, 1 egész fej fokhagymát, a vöröshagymákat, a sárga- és fehérrépát, a petrezselymet, a rozmaringot és zsályát, valamint az angolzellert. Ízesítjük fekete borssal, sóval, babérlevéllel, majd alacsony lángon hagyjuk gyöngyözni 2-3 órán át. Ha elkészült az alapelvünk, leszűrjük.
Egy hőálló tálba beletesszük a másik egész fej meghámozott fokhagymát, annyi étolajat öntünk rá, hogy ellepje, majd 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk addig, amíg aranybarnára sül.
A félretett póréhagymát nagyon apróra felaprítjuk, majd egy kis vajon, nagyon alacsony lángon addig pirítjuk, amíg megkaramellizálódik. Felöntjük két merőkanál alaplével, hogy feloldódjanak a pörzsanyagok.
A krumplit kis kockákra vágjuk és lobogó sós vízben kifőzzük. A főtt krumpli nagyjából felét beletesszük egy turmixba, hozzáadjuk a karamellizált póréhagymát, a megsült fokhagymákat, egy picit az olajból, amiben sültek, és fűszerezzük őrölt fekete és fehér borssal, illetve szerecsendióval. Felöntjük annyi alaplével, hogy a turmix elvigye a tartalmát, majd ezt a sűrű krémet visszaöntjük az alaplébe.
Hozzáadjuk a tejszínt, a krémsajtot, az ecetet, majd mehet bele a megmaradt főtt krumpli is. Pár perc után lehúzzuk a tűzről, és tálalunk. Díszítésként egy kis apróra vágott újhagymát, chilit és petrezselymes olívaolajat teszünk a tetejére.
- Elkészítési idő: 3 óra
Ha tetszett Remy levese, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!