Hozzávalók
Csurgatott tojásleves (4 személyre)
A leveshez
- 1 tk egész kömény
- 1 tk egész feketebors
- 1 ek sertészsír
- 1 púpozott ek liszt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csapott tk pirospaprika
- 1 l víz
- 2 db babérlevél
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- só
- 1 csipet cukor
- 1 tk ecet
- 2 db tojás
A kolbászos kenyérhez
- ½ szál kolbász
- 1 szelet kenyér
Kókusztekercs
A ”tésztához”
- 500 g darált háztartási keksz
- 100 g porcukor
- 300 - 350 ml tej
- 4 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
- 2 tk rum
A krémhez
- 100 g puha vaj
- 100 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 150 g kókuszreszelék + 50 g a szóráshoz
Hozzávalók
Csurgatott tojásleves (4 személyre)
A leveshez
- 1 tk egész kömény
- 1 tk egész feketebors
- 1 ek sertészsír
- 1 púpozott ek liszt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csapott tk pirospaprika
- 1 l víz
- 2 db babérlevél
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- só
- 1 csipet cukor
- 1 tk ecet
- 2 db tojás
A kolbászos kenyérhez
- ½ szál kolbász
- 1 szelet kenyér
Kókusztekercs
A ”tésztához”
- 500 g darált háztartási keksz
- 100 g porcukor
- 300 - 350 ml tej
- 4 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
- 2 tk rum
A krémhez
- 100 g puha vaj
- 100 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 150 g kókuszreszelék + 50 g a szóráshoz
Csurgatott tojásleves
Az egész köményt és fekete borsot egy mozsárban összetörjük és egy száraz lábasban elkezdjük pirítani, hogy kiadja az intenzív ízét. Hozzáadjuk a zsírt, a lisztet, a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát. Zsemleszínűre pirítjuk, majd hozzáöntjük a víz negyedét, csomómentesre keverjük a liszttel, aztán felöntjük a maradék vízzel. Ízesítjük babérlevéllel, dobunk bele egy kis fej vöröshagymát bevagdosva, sót, egy csipet cukrot és 15 percig alacsony lángon rotyogtatjuk. Adunk hozzá egy kevés ecetet, kóstolással beállítjuk a savanyú-édes-fűszeres ízeket. A tojásokat villával felverjük, a levesbe örvényt keverünk és vékony sugárban a közepébe csurgatjuk a tojást. Közben nem kevergetjük. Hagyjuk, hogy 1 perc alatt megfőjön a tojás, utána keverünk rajta egyet.
A kolbászt vékony karikákra vágjuk, egy száraz serpenyőben jól lepirítjuk, majd félretesszük. A kisült zsírban megpirítjuk a felkockázott kenyeret, összeforgatjuk a ropogós kolbászkarikákkal és a leves mellé kínáljuk.
Kókusztekercs
A darált kekszet összekeverjük a kakaóporral, a porcukorral, a tejjel és a rummal, és addig gyúrjuk, míg összeáll. Berakjuk a hűtőbe pár percre amíg megcsináljuk a krémet. A vajat és a porcukrot kikeverjük, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket. Egy deszkára kiterítünk egy nagyobb folpackot, megszórjuk kókuszreszelékkel, és kb. fél centi vastagra nyújtjuk a kekszes masszát. Rányomkodjuk a kókuszos vajas tölteléket, majd a fólia segítségével feltekerjük, közben jó szorosan lenyomkodjuk. A tekercset kívülről megforgatjuk kókuszreszelékben, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
De mindenképp próbáljátok kis a retró fasírtos zsömle receptünket és a resztelt májjal sem lehet melléfogni.
