Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Sopa de ajo, a spanyol fokhagymaleves

Hozzávalók

4
személyre
+
2 fej nagyobb fokhagyma héjastul
2 ek olívaolaj
12 dkg szárazkolbász vagy chorizo
4 szelet rusztikus kenyér
4 db tojás
1 csapott ek pirospaprika
1 l szárnyasalaplé, húsleves vagy bolti levesalap
Feketebors

Tálalásnál a díszítéshez

kevés snidling vagy petrezselyem
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Sopa de ajo, a spanyol fokhagymaleves

Nincs mit szépíteni, ez egy rettenetesen kolbászos, rettenetesen fokhagymás, rettenetesen laktató kaja, primitíven egyszerű elkészítési móddal. A nevét sem cifrázták túl a spanyol haverjaink, a sopa de ajo annyit jelent: fokhagymaleves.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

4
személyre
+
2 fej nagyobb fokhagyma héjastul
2 ek olívaolaj
12 dkg szárazkolbász vagy chorizo
4 szelet rusztikus kenyér
4 db tojás
1 csapott ek pirospaprika
1 l szárnyasalaplé, húsleves vagy bolti levesalap
Feketebors

Tálalásnál a díszítéshez

kevés snidling vagy petrezselyem
Bevásárlólistához adom

És hogy minek ajánlgatom itt nektek? MERT BRUTÁLISAN FINOM! Édesen krémesre sült fokhagyma, lepirított kolbász, kolbászzsírban (!!) sült kenyér és a levesbe belefőzött buggyantott tojás emeli ezt a barbár módon szimpla levest a legjobb téli kaják Olymposzára.

Szerintem a hozzávalók közül minden lesz is otthon.

Kezdjük is:

1. A két fokhagymát külön-külön csomagoljátok be egy darab alufóliába úgy, hogy kis kosarat formáztok a fóliából köré, rákanalaztok egy-egy evőkanál olívaolajat és utána lezárjátok a fóliát.

Süssétek a fokhagymákat 180 fokos sütőben fél órát, majd hagyjátok kicsit kihűlni. Hámozzátok ki a sütés hatására édeskéssé és krémessé vált gerezdeket és egy tányérban pépesítsétek össze őket.

2. A kolbászt vágjátok fel karikákra, majd kis kockákra és egy forró serpenyőben pirítsátok addig, míg jól lepirul és kiengedi a zsírját. Szedjétek ki a kolbászt és tegyétek félre, a zsír maradjon a serpenyőben. Az alaplevet forrósítsátok fel.

3. A kenyérszeleteket dobjátok bele a forró kolbászzsírba és mindkét oldalukat pirítsátok meg. Tegyétek félre a lepirított szeleteket.

4. A serpenyőbe dobjátok vissza a lepirított kolbászt és kanalazzátok bele a fokhagymakrémet. Locsoljatok rá egy merőkanálnyi alaplevet, szórjátok meg pirospaprikával és az egészet keverjétek alaposan össze. Az egész kolbászos-fokhagymás-paprikás massza mehet bele az alaplébe, keverjétek össze alaposan.

sopa de ajo.jpg

5. A levesbe nyomjatok egy evőkanál fehér borecetet (sima ételecet is jó, de abból kevesebb kell!). Kis őrölt feketebors és szükség szerint kevés só kell még bele. Főzzétek kis lángon kb. 5 percig.

6. A négy tojást egyesével törjétek bele egy pohárba, a levest kicsit kezdjétek el körbe-körbe kavarni, hogy örvényszerűen egy irányba forogjon és a közepébe csúsztassatok be egy tojást (mint ha buggyantott tojást készítenétek). Főzzétek kb. 2,5 percig, óvatosan vegyétek ki egy szűrőkanállal és ismételjétek meg ezt a műveletet a másik három tojással is.

7. Tálalás: szedjetek egy tányérba a forró kolbászos fokhagymalevesből, a tetejére dobjatok egy ropogós, kolbászzsíros kenyeret, a kenyérre helyezzetek rá  egy tojást és kis zölddel (snidling, petrezselyem) díszítve azonnal tálaljátok!

fokhagymaleves_1.jpg

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások