Hozzávalók
A tésztához
- 830 g pizzaliszt (00)
- 2 g élesztő
- 1 ek olívaolaj
- 15 g só
- 20 g cukor
- 500 ml langyos víz
- 2 ek kukoricaliszt a formázáshoz
A feltéthez
- 2 csokor medvehagyma
- 200 g gorgonzola sajt
- 2 ek reszelt parmezán
- 400 g passata
- 1 tk só
- 1 tk morzsolt oregánó
Hozzávalók
A tésztához
- 830 g pizzaliszt (00)
- 2 g élesztő
- 1 ek olívaolaj
- 15 g só
- 20 g cukor
- 500 ml langyos víz
- 2 ek kukoricaliszt a formázáshoz
A feltéthez
- 2 csokor medvehagyma
- 200 g gorgonzola sajt
- 2 ek reszelt parmezán
- 400 g passata
- 1 tk só
- 1 tk morzsolt oregánó
A medvehagymás pizza elkészítéséhez a pontosan kimért alapanyagokat kézmeleg vízzel összedolgozzuk, majd 10 percig dagasztjuk. Szobahőmérsékleten 3 órát kelesztjük, de igazán jó eredményt hideg, lassú kelesztéssel érhetünk el, esetleg hűtőszekrényben, melynek időtartama 24-48 óra. Kelesztés után kiadagoljuk a tésztát 4 egyenlő részre, kerekre formázzuk, és lefedett, vékonyan beolajozott tálcán 3-5 órán át hagyjuk újra kelni.
A medvehagymából néhány levelet félreteszünk, a többit finomra vágjuk, összekeverjük a reszelt gorgonzolával és a parmezánnal. A passatát összekeverjük a sóval és az oregánóval.
Megszórjuk a munkafelületet kukoricaliszttel, ráhelyezzük a megkelt pizzatésztát, és a kívánt méretre formázzuk. Megkenjük 4 evőkanál ízesített paradicsomszósszal, és eloszlatjuk rajta a gorgonzolás feltétet. 230 fokos, előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük. Amint kivesszük a sütőből a pizzát, rádobjuk a félretett medvehagyma-leveleket.
Tipp: Ha lehet, alkalmazzunk pizzakövet, ha a forró kőre helyezzük a tésztát, várható, hogy 9 perc alatt elkészül. Ha a sütőt 250 fokra fűtjük, és pizzakövet is használunk, jelentősen csökken a sütési idő, és jobb minőségű pizzát kapunk.
Előkészítési idő: 15 perc
Kelesztés: min. 6 óra
Sütés: 12-15 perc/db
Ha tetszett a medvhagymás pizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több pizza:
Gluténmentes pizza
Margherita pizza
Diavolo pizza