Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+

A Hasselbach édesburgonyához

2 db édesburgonya (nagy, kb. 5-600 g)
8 szelet bacon
só, bors
olívaolaj
1 marék pekándió
1 db friss piros chili
1 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj
3 levél friss zsálya
2 ág kakukkfű
1 csokor petrezselyem

A krumplis tésztához

500 g burgonya
só, bors
olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
2 - 3 gerezd fokhagyma
3 - 4 levél friss zsálya
2 ág friss kakukkfű
1 ek pirospaprika
1 nagy marék friss, tisztított kelbimbó
2 marék fodros nagykocka tészta

A baconös galuskához

400 g liszt
2 db tojás
200 ml víz

A galuska mártáshoz

150 g bacon
3 gerezd fokhagyma
1 csomag friss bébispenót
2 marék reszelt trappista sajt (nagy)
1 ek keményítő
200 ml habtejszín
1 ek zsemlemorzsa
Hirdetés

3 perfekt karácsonyi köret Zétől

Tudom, hogy sokszor nem is az okozza a legnagyobb fejtörést, hogy mi legyen az ünnepi menü, hanem az, hogy milyen köreteket rakjunk melléjük. Most 3 nagyon megúszós, mégis brutálisan finom verzióval készültem, amik annyira eltérnek egymástól, hogy tuti, hogy valamelyik menni fog a választott kajátokhoz!
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+

A Hasselbach édesburgonyához

2 db édesburgonya (nagy, kb. 5-600 g)
8 szelet bacon
só, bors
olívaolaj
1 marék pekándió
1 db friss piros chili
1 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj
3 levél friss zsálya
2 ág kakukkfű
1 csokor petrezselyem

A krumplis tésztához

500 g burgonya
só, bors
olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
2 - 3 gerezd fokhagyma
3 - 4 levél friss zsálya
2 ág friss kakukkfű
1 ek pirospaprika
1 nagy marék friss, tisztított kelbimbó
2 marék fodros nagykocka tészta

A baconös galuskához

400 g liszt
2 db tojás
200 ml víz

A galuska mártáshoz

150 g bacon
3 gerezd fokhagyma
1 csomag friss bébispenót
2 marék reszelt trappista sajt (nagy)
1 ek keményítő
200 ml habtejszín
1 ek zsemlemorzsa

Hasselback édesburgonya

Az édesburgonyákat 10 perc alatt a mikróban picit megpuhítjuk. Fél cm  mélyen bevagdossuk, de nem vágjuk át az alját, sütőpapírral borított tepsire ültetjük, a résekbe bacon darabokat tömködünk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és 25 percig sütjük a 200 fokra előmelegített sütőben. Közben a felaprított pekándiót egy száraz serpenyőben lepirítjuk, közben rádobjuk a felszeletelt fokhagymát és chilit. Meglocsoljuk olívaolajjal és megszórjuk az apróra vágott friss zöldfűszerekkel. Ezzel  a keverékkel szórjuk meg a megsült édesburikat.

Felturbózott krumplis tészta

Sós vízben feltesszük főni a felkockázott krumplit. Egy serpenyőben kevés olajon aranybarnára pirítjuk a felaprított hagymát, póréhagymát, fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a felaprított friss fűszerekkel. Ezután rászedjük a forró főtt krumplit és kanalazunk rá a főzőléből is, megszórjuk pirospaprikával és egy krumplinyomóval alaposan áttörjük az egészet a serpenyőben. A kelbimbó tönkjeit levágjuk, elfelezzük és sós vízben a tésztával együtt addig főzzük, amíg a tészta meg nem puhul, ezután leszűrjük. Rádobjuk a paprikás-krumplis alapra, meglocsoljuk olívaolajjal és alaposan lenyomkodjuk egy villával, majd lepirítjuk az egészet , néhányszor átforgatjuk és ha szépen odapirult, kész is.

Sült, baconös galuska

A galuskához kikeverjük a lisztet a tojással és annyi vízzel, hogy szép nyúlós tésztát kapjunk. Közben egy lábasban sóval vizet forralunk, majd beleszaggatjuk a galuskát és miután megfőtt, leszűrjük és kevés olajjal meglocsoljuk, hogy ne ragadjon össze.

Egy serpenyőben zsírjára pirítjuk a felaprított bacont és közben rádobjuk a felszeletelt fokhagymát. Rárakjuk a spenótot, sózzuk, borsozzuk, átkeverjük. Ha a spenót összeesett, rászórjuk a reszelt sajt nagy részét (hagyunk picit a tetejére) és a keményítőt, majd felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Hozzáadjuk a megfőtt galuskát és jól összeforgatjuk. Átkanalazzuk egy tepsibe, megszórjuk a maradék sajttal és a zsemlemorzsával. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem pirul a teteje.

 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások