Hozzávalók
A fánkhoz
- 2 dl tej
- 3 dl kefír
- 40 g friss élesztő
- 2 ½ ek cukor
- 45 dkg liszt
- ½ tk szódabikarbóna
- csipet só
- 1 - 1 ½ l olaj a sütéshez
- sok porcukor
Rumos karamell szószhoz:
- 20 dkg cukor
- 3 ek vaj
- 80 ml víz
- 60 ml rum
- csipet só
- 60 ml tejszín
Vaníliaöntethez:
- 2 ½ dl tejszín
- 2 ½ dl tej
- 1 db vaníliarúd
- 4 db tojássárgája
- 5 dkg cukor
Beignet: a francia fánk
Hozzávalók
A fánkhoz
- 2 dl tej
- 3 dl kefír
- 40 g friss élesztő
- 2 ½ ek cukor
- 45 dkg liszt
- ½ tk szódabikarbóna
- csipet só
- 1 - 1 ½ l olaj a sütéshez
- sok porcukor
Rumos karamell szószhoz:
- 20 dkg cukor
- 3 ek vaj
- 80 ml víz
- 60 ml rum
- csipet só
- 60 ml tejszín
Vaníliaöntethez:
- 2 ½ dl tejszín
- 2 ½ dl tej
- 1 db vaníliarúd
- 4 db tojássárgája
- 5 dkg cukor
Kis lábosban forrásig melegítjük a tejet, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a kefírt. Nagy keverőtálba tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és hagyjuk 5 percig pihenni.
Amikor az élesztő elkezd egy kicsit felfutni, hozzáadjuk a lisztet, sót, szódabikrabónát és fakanállal alaposan összekeverjük, amíg összeáll labdává – nagyon ragacsos marad!
Letakarjuk és meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Amikor legalább duplájára megkelt sok liszttel megszórt munkalapra borítjuk, a tetejét a szokásosnál vastagabban magszórjuk liszttel és kinyomkodjuk a tésztából a levegőt. Labdát formázunk belőle és 0,5-1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Kicsit hagyjuk pihenni, majd egy éles késsel 3×4 cm-es téglalapokra vágjuk. – kb 50 db lesz belőle.
Egy nagy lábosban felforrósítjuk az olajat és közepesen erős lángon kisütjük a fánkokat – egyszerre 5-7 darabot, egyszer megfordítva. Papírtörlőre szedjük, melegen, sok porcukorral meghintve kínáljuk.
Rumos karamell szósz
A cukrot kis lábosba tesszük és felolvasztjuk. Közepesen alacsony lángon addig hevítjük, amíg világos borostyán színe lesz. Hozááadjuk a hideg vajat, vizet, rumot és egy csipet sót és közepesen alacsony lángon újra addig hevítjük, amíg a cukor teljesen felolvad és homogén öntetet kapunk. Hozzákeverjük a tejszínt, felforraljuk, majd levesszük a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni.
Vaníliaöntet
A tejet és a tejszínt kis lábosbanforráspontig melegítjük. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját és a rudat is. Közben a tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral. A tejből kivesszük a vaníliarudat, a tejes keverékből kanalanként a tojáshoz keverjük kb. az egyharmadát, majd az egészet visszaöntjük a lábosba. Közepesen erős láng felett, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.