Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Gyümölcsrizs különböző feltétekkel

Hozzávalók

6 - 8
személyre
+
100 g rizottórizs
800 ml tej (akár valamilyen növényi tej)
1 csipet só
1 db vanília rúd
2 ek kristálycukor
150 ml habtejszín
2 tk porcukor

Az epres-rebarbarás dzsemhez

250 g rebarbara
½ db citrom leve
50 g nádcukor
½ db vanília rúd
100 g eper

A feltétekhez

mangópüré
kókuszchips
friss eper
aszalt áfonya
étcsoki, keksz
chiamag
banán
gránátalma vagy bármilyen más friss vagy akár kandírozott gyümölcs ízlés és szezon szerint
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Gyümölcsrizs különböző feltétekkel

Ki ne emlékezne a menzák langyos, sokszor csomós tejberizsére, tetején kakaószórással. Megnyugtatok mindenkit, most nem ez következik. A könnyű, légies hideg gyümölcsrizs alapja ugyanúgy egy főzött tejberizs, csak meg kell várni, hogy kihűljön, majd tejszínhabbal fellazítani és gyümölccsel tálalni. Szerintem egészen más kategória, mint a menzáról ismert verzió. A legfinomabb és legkrémesebb rizottórizsből lesz, érdemes beszerezni.  
Kipróbáltam, jóóó lett!
2
Hirdetés

Hozzávalók

6 - 8
személyre
+
100 g rizottórizs
800 ml tej (akár valamilyen növényi tej)
1 csipet só
1 db vanília rúd
2 ek kristálycukor
150 ml habtejszín
2 tk porcukor

Az epres-rebarbarás dzsemhez

250 g rebarbara
½ db citrom leve
50 g nádcukor
½ db vanília rúd
100 g eper

A feltétekhez

mangópüré
kókuszchips
friss eper
aszalt áfonya
étcsoki, keksz
chiamag
banán
gránátalma vagy bármilyen más friss vagy akár kandírozott gyümölcs ízlés és szezon szerint
Bevásárlólistához adom

A tejet egy csipet sóval és a vanília kikapart magjaival lábosba öntjük, majd a rizzsel együtt, gyakori kevergetés mellett krémesre főzzük. Ha a rizs megpuhult (de azért nem árt, ha még picit harapható marad, épp mint egy jó rizottóban), akkor beletesszük a kristálycukrot is (ha azzal együtt főznénk, akkor sokkal könnyebben leégne), amit elkeverünk benne, majd elzárjuk a lángot. Az elkészült tejberizs tetejére folpackot teszünk, hogy a hűlés során ne bőrösödjön meg, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Fotó: Horváth Zsuzsi

A rebarbarát megmossuk és felkarikázzuk, majd a nádcukorral, a citromlével és fél vanília rúd kikapart magjaival együtt egy lábosba tesszük és kb. 10 perc alatt lekvár sűrűségűre főzzük. Közben felkockázzuk az epret. Ha a rebarbara teljesen összeesett (nem baj azért, ha darabos), akkor levesszük a tűzről és hozzákeverjük a friss epret (ezzel már nem főzzük) és félretesszük hűlni.
Tálalás előtt a tejszínt habbá verjük, ez sokaknak nagy konyhai mumus.

Fotó: Horváth Zsuzsi

Tipp: Fontos, hogy 30% zsírtartalmú habtejszínt használjatok, ami legyen jól lehűtve, szobahőmérsékletű tejszínből nem lehet kemény habot verni.

Nem szabad a robotgép legmagasabb fokozatát használni, akkor könnyebben kicsapódik és vajszerű trutyi lesz belőle. Szóval közepes fokozaton elkezdjük verni és félig felvert állapotban tesszük csak hozzá a porcukrot. Ha sehogy sem akarna felverődni, akkor lehet csalni egy picit, egy-két kanál mascarpone megdobja a tejszín zsírtartalmát és tökéletes habot lehet belőle verni. (Így kevésbé esik össze, tortadíszítésnél pl. kifejezetten ajánlatos bevetni ezt a trükköt.)

Fotó: Horváth Zsuzsi

A kihűlt tejberizst habverővel fellazítjuk, majd belekeverjük a tejszínhab felét, a másik felét egy spatula segítségével óvatosan forgatjuk hozzá. A választott feltétekkel, gyümölccsel, gyümölcspürével díszítve tálaljuk.

 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások