Hozzávalók
- 100 g rizottórizs
- 800 ml tej (akár valamilyen növényi tej)
- 1 csipet só
- 1 db vanília rúd
- 2 ek kristálycukor
- 150 ml habtejszín
- 2 tk porcukor
Az epres-rebarbarás dzsemhez
- 250 g rebarbara
- ½ db citrom leve
- 50 g nádcukor
- ½ db vanília rúd
- 100 g eper
A feltétekhez
- mangópüré
- kókuszchips
- friss eper
- aszalt áfonya
- étcsoki, keksz
- chiamag
- banán
- gránátalma vagy bármilyen más friss vagy akár kandírozott gyümölcs ízlés és szezon szerint
Gyümölcsrizs különböző feltétekkel
Hozzávalók
- 100 g rizottórizs
- 800 ml tej (akár valamilyen növényi tej)
- 1 csipet só
- 1 db vanília rúd
- 2 ek kristálycukor
- 150 ml habtejszín
- 2 tk porcukor
Az epres-rebarbarás dzsemhez
- 250 g rebarbara
- ½ db citrom leve
- 50 g nádcukor
- ½ db vanília rúd
- 100 g eper
A feltétekhez
- mangópüré
- kókuszchips
- friss eper
- aszalt áfonya
- étcsoki, keksz
- chiamag
- banán
- gránátalma vagy bármilyen más friss vagy akár kandírozott gyümölcs ízlés és szezon szerint
A tejet egy csipet sóval és a vanília kikapart magjaival lábosba öntjük, majd a rizzsel együtt, gyakori kevergetés mellett krémesre főzzük. Ha a rizs megpuhult (de azért nem árt, ha még picit harapható marad, épp mint egy jó rizottóban), akkor beletesszük a kristálycukrot is (ha azzal együtt főznénk, akkor sokkal könnyebben leégne), amit elkeverünk benne, majd elzárjuk a lángot. Az elkészült tejberizs tetejére folpackot teszünk, hogy a hűlés során ne bőrösödjön meg, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A rebarbarát megmossuk és felkarikázzuk, majd a nádcukorral, a citromlével és fél vanília rúd kikapart magjaival együtt egy lábosba tesszük és kb. 10 perc alatt lekvár sűrűségűre főzzük. Közben felkockázzuk az epret. Ha a rebarbara teljesen összeesett (nem baj azért, ha darabos), akkor levesszük a tűzről és hozzákeverjük a friss epret (ezzel már nem főzzük) és félretesszük hűlni.
Tálalás előtt a tejszínt habbá verjük, ez sokaknak nagy konyhai mumus.
Tipp: Fontos, hogy 30% zsírtartalmú habtejszínt használjatok, ami legyen jól lehűtve, szobahőmérsékletű tejszínből nem lehet kemény habot verni.
Nem szabad a robotgép legmagasabb fokozatát használni, akkor könnyebben kicsapódik és vajszerű trutyi lesz belőle. Szóval közepes fokozaton elkezdjük verni és félig felvert állapotban tesszük csak hozzá a porcukrot. Ha sehogy sem akarna felverődni, akkor lehet csalni egy picit, egy-két kanál mascarpone megdobja a tejszín zsírtartalmát és tökéletes habot lehet belőle verni. (Így kevésbé esik össze, tortadíszítésnél pl. kifejezetten ajánlatos bevetni ezt a trükköt.)
A kihűlt tejberizst habverővel fellazítjuk, majd belekeverjük a tejszínhab felét, a másik felét egy spatula segítségével óvatosan forgatjuk hozzá. A választott feltétekkel, gyümölccsel, gyümölcspürével díszítve tálaljuk.