Hozzávalók
A süteményhez
- 400 g sült sütőtök (egy 1,5-2 kg-os sütőtök felének a kikapart belseje)
- 250 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 mk őrült gyömbér
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- 1 mk őrölt szegfűbors (ha van)
- 1 mk kínai ötfűszer keverék
- 1 mk őrölt szerecsendió
- 1 mk só
- 200 g barna cukor
- 2 db tojás
- 50 g mazsola apróra vágva
- 120 ml olaj
A szószhoz
- 100 g étcsoki
- 1 ek juharszirup
- 100 g habtejszín
- 1 db narancs
A ropogóshoz
- 50 g hántolt tökmag
- 20 g hántolt napraforgómag
- 50 g barna cukor
- 25 g vaj
Megúszós csodasüti: sütőtökös loaf
Hozzávalók
A süteményhez
- 400 g sült sütőtök (egy 1,5-2 kg-os sütőtök felének a kikapart belseje)
- 250 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 mk őrült gyömbér
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- 1 mk őrölt szegfűbors (ha van)
- 1 mk kínai ötfűszer keverék
- 1 mk őrölt szerecsendió
- 1 mk só
- 200 g barna cukor
- 2 db tojás
- 50 g mazsola apróra vágva
- 120 ml olaj
A szószhoz
- 100 g étcsoki
- 1 ek juharszirup
- 100 g habtejszín
- 1 db narancs
A ropogóshoz
- 50 g hántolt tökmag
- 20 g hántolt napraforgómag
- 50 g barna cukor
- 25 g vaj
A sütőtököt félbevágjuk, kimagozzuk és egy sütőpapíros tepsire ültetjük. 200 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt puhára sütjük, majd 400 grammot kikanalazunk belőle. A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral, és a fűszerekkel, majd beledolgozzuk a sütőtökpürét. A mazsolát egy éles késsel még egy kicsit apróbbra vágjuk, majd a keverékhez adjuk. Mehet bele a barna cukor és a tojás. Újra jól elkeverjük, majd vékony sugárban beleöntjük az olajat. Ha szép homogén a massza, sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába (vagy őzgerincformába) öntjük, majd 170 fokra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. Ha nagyon barnulna, alufóliával letakarjuk. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
Amíg sül, elkészítjük a ropogóst. A magvakat száraz serpenyőben intenzív lángon lepirítjuk, majd meghintjük barna cukorral, és a vajjal is összeforgatjuk. Óvatosan, hogy ne égjen meg, kavargatjuk, ha a cukor felolvadt, és nagyjából egybeolvadtak, egy sütőpapíron kihűtjük.
A szószhoz tejszínt melegítünk, beletördeljük a csokoládét, addig kevergetjük, míg fel nem olvad, majd beleöntjük a juharszirupot, végül egy narancs héját belereszeljük, és a felének a levét is belefacsarjuk. A megsült, de kihűlt sütőtökös loaf tetejére locsoljuk a csokiszószt és rátördeljük a karamellizált magvas ropogóst.