Hozzávalók
A gyümölcsmártáshoz
- 2 marék szőlő
- 1 db körte
- 3 ek cukor
- 100 ml száraz fehérbor
A zabaglione-hoz
- 4 db tojássárgája
- 50 g cukor
- 60 ml fehérbor
A tálaláshoz
- babapiskóta, vagy valamilyen szimpi keksz
Hozzávalók
A gyümölcsmártáshoz
- 2 marék szőlő
- 1 db körte
- 3 ek cukor
- 100 ml száraz fehérbor
A zabaglione-hoz
- 4 db tojássárgája
- 50 g cukor
- 60 ml fehérbor
A tálaláshoz
- babapiskóta, vagy valamilyen szimpi keksz
Először a gyümölcsmártást készítjük el. Ehhez a cukrot egy forró serpenyőbe szórjuk, hozzáöntjük a fehérbort és hagyjuk, hogy beinduljon a karamellizálódás. Erre dobjuk a szőlőt és a kis kockákra vágott körtét, majd a lángot alacsonyra vesszük és a serpenyőt néha megrázogatva hagyjuk, hogy a gyümölcsökből kifővő lé összekeveredjen a cukorral.
Egy nagy tálat megtöltünk jégkockákkal és félretesszük.
A borhabhoz egy lábasban elkezdünk vizet forralni.
A tojásokat szétválasztjuk és a sárgájukat egy domború aljú tálba (vagy habüstbe) tesszük, hozzáadjuk a cukrot és elkezdjük kikeverni. Ha a tojássárgája felvette a cukrot, hozzáadjuk a bort és folytatjuk a keverést. Ügyelve arra, hogy a víz a lábasban ne legyen túl forró (csak gyöngyöznie szabad!) és hogy a tál alja ne érjen hozzá a vízhez, a tálat rátesszük a lábasra és megállás nélkül keverjük. Kb. 10 perc intenzív kevergetés után egy sűrű habot kapunk, ekkor a keverőtálat tegyük a jéggel teli tálra, hogy a finom habunkból még véletlenül se legyen rántotta. Kicsit kevergessük így tovább, amíg lehűl.
A tálaláshoz egy borospohár aljára tördeljük a babapiskótát, majd erre dobunk egy adagot a karamellizált körtés-szőlős gyümölcsmártásból. Erre kerül egy nagy kanál zabaglione, amire még pakolunk egy kis gyümölcsöt és már kész is van az ősz egyik legszexibb desszertje!
Ha kipróbáltátok a receptet, feltétlenül küldjetek nekünk egy képet róla!