Hozzávalók
A sodóhoz
- 5 db tojássárgája
- 6 ½ dkg cukor
- 1 ½ dl körtés cider
- 1 db citrom reszelt héja
- 3 tk citromlé
- ½ tk őrölt fahéj
- ½ tk őrölt gyömbér
- 1 csipet só
A körtéhez
- 80 dkg körte
- 3 tk citromlé
- 5 dkg porcukor
- 9 dkg vaj
- 10 dkg magos rozskenyér
- 5 dkg szeletelt mandula
Sült körte cideres sodóval
Hozzávalók
A sodóhoz
- 5 db tojássárgája
- 6 ½ dkg cukor
- 1 ½ dl körtés cider
- 1 db citrom reszelt héja
- 3 tk citromlé
- ½ tk őrölt fahéj
- ½ tk őrölt gyömbér
- 1 csipet só
A körtéhez
- 80 dkg körte
- 3 tk citromlé
- 5 dkg porcukor
- 9 dkg vaj
- 10 dkg magos rozskenyér
- 5 dkg szeletelt mandula
A sodóhoz a tojássárgáját és a porcukrot kézi habverővel kikeverjük. A körtecidert egy kis lábosba öntjük, hozzáadjuk a citrom héját, a citromlevet, a fűszereket, és felforraljuk. A forró folyadékból egy keveset a tojássárgájához adunk, és kikeverjük, hogy felmelegedjen, majd az egész sárgájás keveréket átöntjük a lábosba a ciderhez, és közepes láng felett, folyamatosan kevergetve sűrű habosra főzzük. Amikor kész, lehúzzuk a tűzről.
A kenyeret apró kockákra vágjuk, és száraz serpenyőben megpirítjuk, közben a sütőt grillfokozaton felhevítjük. A körtéket meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és ugyanakkora kockára vágjuk, mint a kenyeret. Elkeverjük a citromlével és a porcukorral, majd a vajat felforrósítjuk egy serpenyőben, rádobjuk a körtét, és átforgatva kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a szeletelt mandulát és a pirított kenyeret, összeforgatjuk, kis hőálló edényekbe kanalazzuk, és ráöntjük a sodót. Bedobjuk a sütőbe, ahol a grill alatt aranybarnára pirítjuk a habot.