Hozzávalók
- 300 g rizottó rizs
- 500 ml tej
- 60 g cukor
- 100 g liszt
- 10 g élesztő
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet só
- bő olaj a sütéshez
A sziruphoz
- 5 ek méz
- 1 tk fahéj
Sült, narancsos tejberizsgolyók
Hozzávalók
- 300 g rizottó rizs
- 500 ml tej
- 60 g cukor
- 100 g liszt
- 10 g élesztő
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet só
- bő olaj a sütéshez
A sziruphoz
- 5 ek méz
- 1 tk fahéj
A rizst, a tej felével és a cukorral elkezdjük főzni lassú tűzön, mintha rizottót csinálnánk. Folyamatosan kevergetjük és a maradék tejet két részletben adjuk hozzá, addig főzzük amíg a rizs majdnem teljesen megpuhul. Ez kb. 15-20 perc.
Ha kész, belereszeljük a narancs héját, sózzuk, megszórjuk a fahéjjal, belemorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük benne a lisztet, a tálat letakarjuk és az egészet hagyjuk kb. 40 percig kelni. Ha megkelt, diónyi nagyságú golyókat formázunk a masszából.
Bő olajat melegítünk és közepes hőmérsékleten aranybarnára sütjük a golyókat, majd kivesszük és egy papírtörlőn lecsepegtetjük. A mézet egy gyorsforralóban felolvasztjuk, belekeverjük a fahéjat és elzárjuk. Ezzel a mázzal lelocsolva tálaljuk a golyókat.