Hozzávalók
- 800 g sütőtök
- 100 g barna cukor
- 100 g cukor
- 120 g szobahőmérsékletű vaj
- 1 db tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 190 g darabos mogyoróvaj
- 250 g liszt
- ½ tk sütőpor
- ½ tk szódabikarbóna
- 2 csipet só
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ tk őrölt gyömbér
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- 1 mk őrölt szerecsendió
Sütőtökös-mogyoróvajas keksz
Hozzávalók
- 800 g sütőtök
- 100 g barna cukor
- 100 g cukor
- 120 g szobahőmérsékletű vaj
- 1 db tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 190 g darabos mogyoróvaj
- 250 g liszt
- ½ tk sütőpor
- ½ tk szódabikarbóna
- 2 csipet só
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ tk őrölt gyömbér
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- 1 mk őrölt szerecsendió
A sütőtököt nagy kockákra vágjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük őket, majd egy turmixgépen lezúzzuk.
A cukrokat egy keverőtálban a vajjal 5 perc alatt kihabosítjuk. Ezután a tojást is hozzáadjuk és további 2-3 percig keverjük. Beleforgatjuk a mogyoróvajat, a sütőtökpürét és a vaníliakivonatot is.
Külön összekeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fűszereket, sót és hozzáadjuk a mogyoróvajas masszához. Elkeverjük és egy sütőpapírral bélelt tepsire evőkanálnyi halmokat rakunk a masszából, amit egy villával enyhén lenyomunk. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük őket.