Hozzávalók
A tésztához
- 4 db tojás
- 150 g cukor
- 60 ml olívaolaj
- 1 csipet só
- 10 g vaníliás cukor
- 160 g liszt
A krémhez
- 500 g túró
- 3 ek porcukor
- 20 g vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 200 ml hideg tejszín
- 5 g zselatin
A bevonáshoz
- 250 g étcsokoládé
- pár csepp olaj
Túró dönci
Hozzávalók
A tésztához
- 4 db tojás
- 150 g cukor
- 60 ml olívaolaj
- 1 csipet só
- 10 g vaníliás cukor
- 160 g liszt
A krémhez
- 500 g túró
- 3 ek porcukor
- 20 g vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 200 ml hideg tejszín
- 5 g zselatin
A bevonáshoz
- 250 g étcsokoládé
- pár csepp olaj
A tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukor felével, sóval, olívaolajjal és a vaníliás cukorral. A fehérjéket kemény habbá verjük a cukor másik felével, majd folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a tojássárgájás részt, beleszitáljuk a lisztet, átkeverjük és egy nagyméretű, sütőpapírral borított tepsibe simítjuk (kb. 45×30). 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük a piskótalapot, majd még melegen, a hosszabbik oldala mentén feltekerjük.
A túrót villával áttörjük, majd egy robotgéppel összekeverjük a vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és a porcukorral. A hideg tejszínből kiveszünk 3-4 evőkanállal, belekeverjük a zselatint, pár percet várunk hogy felszívja a tejszínt, majd berakjuk a mikróba pár másodpercre, hogy felmelegedjen, feloldódjanak a zselatinszemcsék. A hideg tejszínt kemény habbá verjük, és a folyós zselatinnal együtt belekeverjük a túróba. A piskótát kitekerjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt és hosszában félbevágjuk.
A két piskótacsík széleire helyezzük (hosszában) a túrókrémet, összeillesztjuk a két szélét és berakjuk őket a hűtőbe 1-2 órára. Mikor már kicsit megdermedt a túrókrém 4-4 darabba vágjuk őket és a vízgőz fölött felolvasztott csokiba mártjuk mindkét végüket. Ha marad kevés csoki, csorgathatunk pár csíkot díszítésként a sütik tetejére.