Hozzávalók
A sülthagymás-baconöshöz
- 5 szelet bacon
- 1 fej vöröshagyma
- 100 ml meleg tej
- 15 g élesztő
- 300 g liszt
- 1 tk só
- 100 g puha vaj
- 1 db tojás
A spenótos-fetáshoz
- 1 ek olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 g spenót
- 80 ml meleg tej
- 15 g élesztő
- 300 g liszt
- 1 tk só
- 100 g feta
- 120 g puha vaj
- 1 db tojássárgája
A pesztós-tökmagoshoz
- 50 ml tej
- 15 g élesztő
- 150 g liszt
- 150 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 tk só
- 50 g pirított tökmag
- 150 g tejföl
- 1 db tojás
- 2 ek zöld pesztó
- 1 db felvert tojás a kenéshez
3 felturbózott pogácsa 1 receptben
Hozzávalók
A sülthagymás-baconöshöz
- 5 szelet bacon
- 1 fej vöröshagyma
- 100 ml meleg tej
- 15 g élesztő
- 300 g liszt
- 1 tk só
- 100 g puha vaj
- 1 db tojás
A spenótos-fetáshoz
- 1 ek olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 g spenót
- 80 ml meleg tej
- 15 g élesztő
- 300 g liszt
- 1 tk só
- 100 g feta
- 120 g puha vaj
- 1 db tojássárgája
A pesztós-tökmagoshoz
- 50 ml tej
- 15 g élesztő
- 150 g liszt
- 150 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 tk só
- 50 g pirított tökmag
- 150 g tejföl
- 1 db tojás
- 2 ek zöld pesztó
- 1 db felvert tojás a kenéshez
Sült hagymás- baconös pogácsa:
A bacont apróra vágjuk és elkezdjük közepes hőfokon lepirítani egy serpenyőben. Ha elkezdte kiengedni a zsírját, rádobjuk az apróra vágott hagymát és addig pirítjuk, amíg meg nem karamellizálódnak. Kb. 10-15 percet vesz igénybe.
A tejben elmorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük. A lisztbe szórjuk a sót, a sült hagymát és a bacont. Elkeverjük, majd az összes nedves hozzávalóval együtt (az élesztős tejjel, vajjal, tojással) alaposan kidagasztjuk. Letakarjuk és 1 órát hagyjuk kelni, meleg helyen. Ha megkelt, enyhén kiolajozott deszkára tesszük és 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk. Kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket egymástól pár cm távolságra, felvert tojással megkenjük a tetejüket, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük őket.
Spenótos-fetás pogácsa:
Egy serpenyőben kevés olajon megpároljuk az apróra vágott fokhagymát, rádobjuk a durvára vágott spenótot és amikor picit összeesett elzárjuk, megvárjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
A tejben elmorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük. A lisztbe szórjuk a sót, belemorzsoljuk a fetát. Elkeverjük az összes nedves hozzávalóval együtt (az élesztős tejjel, vajjal, tojássárgájával) alaposan kidagasztjuk. Kiolajozott tálba rakjuk, letakarjuk és 1 órát hagyjuk kelni, meleg helyen. Ha megkelt, enyhén kiolajozott deszkára tesszük és 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk.
Kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket egymástól pár cm távolságra, felvert tojással megkenjük a tetejüket, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük őket.
Pesztós-tökmagos pogácsa:
A tejben elmorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük. A liszteket összekeverjük a sóval és az apróra vágott tökmaggal. Elkeverjük, majd az összes nedves hozzávalóval együtt (az élesztős tejjel, tejföllel, tojással, pesztóval) és alaposan kidagasztjuk. Letakarjuk és 1 órát hagyjuk kelni, meleg helyen. Ha megkelt, enyhén kiolajozott deszkára tesszük és 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk.
Kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket egymástól pár cm távolságra, felvert tojással megkenjük a tetejüket,és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük őket.