Hozzávalók
Juhtúrós pogácsa (kb. 60 db)
- 25 dkg vaj
- 30 dkg juhtúró
- 1 ek só
- opcionális 8+2 dkg juhsjat (pl. pecorino)
- 50 ml tejföl
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1.2 dl tej
- 2 db tojás
Sajtos ropogós (kb. 4 tepsi)
- 500 g liszt
- 500 g vaj
- 500 g zsíros túró
- 1 ek só
- 1 db tojás a kenéshez
- sajt a szóráshoz
Káposztás kifli (kb. 60 db)
- 500 g liszt
- 250 g vaj
- 100 g cukor
- 15 g élesztő
- 1 ½ dl langyos tej
- 2 db tojássárgája
- 1 tk sütőpor
- 1 kg káposzta
- 50 g cukor
- 50 g zsír
- 1 tk őrölt bors
- 1 ek só
A 3 legjobb retro snack: pogácsa, sajtos ropogós és káposztás kifli
Hozzávalók
Juhtúrós pogácsa (kb. 60 db)
- 25 dkg vaj
- 30 dkg juhtúró
- 1 ek só
- opcionális 8+2 dkg juhsjat (pl. pecorino)
- 50 ml tejföl
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1.2 dl tej
- 2 db tojás
Sajtos ropogós (kb. 4 tepsi)
- 500 g liszt
- 500 g vaj
- 500 g zsíros túró
- 1 ek só
- 1 db tojás a kenéshez
- sajt a szóráshoz
Káposztás kifli (kb. 60 db)
- 500 g liszt
- 250 g vaj
- 100 g cukor
- 15 g élesztő
- 1 ½ dl langyos tej
- 2 db tojássárgája
- 1 tk sütőpor
- 1 kg káposzta
- 50 g cukor
- 50 g zsír
- 1 tk őrölt bors
- 1 ek só
Juhtúrós pogácsa
A vajat összedolgozzuk a juhtúróval, majd hozzáadjuk a sót, 8 dkg reszelt juhsajtot és a tejfölt és ezekkel is elkeverjük a masszát. Eztuán hozzákeverjük a tejet, a lisztet, a tojásokat és az élesztőt is. Jól összedolgozzuk és a tésztát konyharuhával letakarva, langyos helyen egy órán át kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi (2 cm) vastagra kinyújtjuk és kis lyukú szaggatóval kiszaggatjuk. Negyed órát még pihentetjük a sütőpapírral letakart sütőlapon, majd megkenjük felvert tojással és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt sül meg.
Sajtos ropogós
A vajat és a lisztet összedolgozzuk, majd a túrót és a sót is hozzáadva ruganyos tésztát gyúrunk. Fóliába csomagoljuk és éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni. Másnap lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi (2 cm) vastagra kinyújtjuk. A teljeses felületét megkenjük kissé felvert tojással, majd derelyevágóval falatnyi darabokra vágjuk.
A falatnyi süteményeket sütőpapírral bélelet sütőlapra tesszük és megszórjuk bőven reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt aranybarnára sülnek.
Káposztás kifli
A káposztát finomra vágjuk. Egy nagyobb lábosban 2 ek cukrot karamellizálunk. Amikor szép borostyán színű a cukor, hozzáadjuk a káposztát és a vajat, majd sózzuk, borsozzuk és magas lángon lepirítjuk, majd puhára pároljuk a káposztát.
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk 1 tk cukorral. Robotgép keverőtáljában összedolgozzuk a lisztet a puha vajjal. Hozzáadjuk a sütőport, a tojáskat, a maradék cukrot és a felfuttatott élesztőt is. Összedolgozzuk, majd kézzel is átgyúrjuk. Fóliába csomagolva éjszakára a hűtőbe tesszük. Ezután, lisztezett deszkán vékonyra (2-3 mm) nyújtjuk a tésztát és kb. 15 cm átmérőjű kör alakban kisszaggatjuk. A korongokat 8 részre vágjuk – háromszögeket kapunk. A kihűlt káposztából egy kiskanálnyit halmozunk a tésztára, feltekerjük kiflialakban és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.