Hirdetés
Bespájzolva

Focaccia variációk

Hozzávalók

9
db 150 g-os focacciához
+

A kovászhoz

10 g friss élesztő
1 csapott tk cukor
100 g liszt
150 ml víz

A focaccia tésztához

1 db adag kovász
750 g liszt
4 mk só
2 ek olívaolaj
400 ml víz

A paradicsomszószhoz

1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
500 g konzerv darabolt paradicsom (vagy érett nyári paradicsom)
1 csapott mk bazsalikom
1 tk oregánó
1 tk só
1 tk cukor

A sült hagymás feltéthez

kész paradicsomszósz
3 fej nagyobb vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
4 ek olaj

A bazsalikomos-mozzarellás feltéthez

kész paradicsomszósz
250 g mozzarella
1 csokor bazsalikom
1 ág kakukkfű

A pármai sonkás - kecskesajtos feltéthez

kész paradicsomszósz
6 szelet pármai sonka
125 g kecskesajt
1 marék fekete magozott olívabogyó
1 ág rozmaring
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:

Hirdetés

Focaccia variációk

Az Olaszországban igazi street food kajának számító focacciáért nem kell órákat utaznunk és a helyi mammáktól kérni a klasszikus receptet. Van ugyanis egy jó hírünk ezen étel kedvelőinek, mégpedig, hogy itthon is eltudjátok készíteni a klasszikus, olasz, mindenféle jóval telepakolt tésztát. Ráadásul nem is egy, hanem egyből három szuper variációt mutatunk nektek!
Kipróbáltam, jóóó lett!
7
Hirdetés

Hozzávalók

9
db 150 g-os focacciához
+

A kovászhoz

10 g friss élesztő
1 csapott tk cukor
100 g liszt
150 ml víz

A focaccia tésztához

1 db adag kovász
750 g liszt
4 mk só
2 ek olívaolaj
400 ml víz

A paradicsomszószhoz

1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
500 g konzerv darabolt paradicsom (vagy érett nyári paradicsom)
1 csapott mk bazsalikom
1 tk oregánó
1 tk só
1 tk cukor

A sült hagymás feltéthez

kész paradicsomszósz
3 fej nagyobb vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
4 ek olaj

A bazsalikomos-mozzarellás feltéthez

kész paradicsomszósz
250 g mozzarella
1 csokor bazsalikom
1 ág kakukkfű

A pármai sonkás - kecskesajtos feltéthez

kész paradicsomszósz
6 szelet pármai sonka
125 g kecskesajt
1 marék fekete magozott olívabogyó
1 ág rozmaring
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:


Elsőként elkészítjük a kovászt: a langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral és hozzáadjuk a lisztet. 8-12 órára lefedve a hűtőbe tesszük. Másnap összeállítjuk a focaccia tésztáját; a már szobahőmérsékletű kovászt összedolgozzuk a liszttel, sóval, olívaolajjal és vízzel, fontos, hogy 20 percig dagasszuk, hogy szép homogén állagú legyen a tésztánk. Egy lisztezett felületen 1 órán át letakarva pihentetjük.Ez idő alatt elkészítjük az alap paradicsomszószt: egy kevés olívaolajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és az összes fűszert. 10 percig főzzük, majd egy krumplinyomó segítségével kicsit összenyomkodjuk a nagyobb paradicsomdarabokat. Ez a szósz lesz minden focaccia alapja.
A sült hagymás feltéthez a vöröshagymát nagyobb darabokra, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk és egy kevés olívaolajon karamellizáljuk őket, hogy szép aranybarna színt kapjanak. 

A kelesztés elteltével, 150 g-os gombócokat formázunk a tésztából, és egy olajozott munkafelületen kézzel nyújtani kezdjük, majd háromszor az asztalhoz csapkodjuk a tésztát, a képen látható forma eléréséhez. Végső feladatként, a focacciákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, mindet megkenjük az alap paradicsomszósszal és rápakoljuk a feltéteket. A mozzarellát szeletelve, a zöldfűszerekkel együtt rendezzük el a tésztán. A sonkát kisebb szeletekben, olívabogyóval megszórva, a kecskesajtot pedig morzsolva pakoljuk rá. A sült hagymát pedig egyszerűn rákanalazzuk a paradicsomszósz tetejére.

A sütőt előmelegítjük a lehető legmagasabb fokozatra, és a focacciákat 8-9 percig sütjük.

 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások