Hozzávalók
- 3 dl víz
- 2 ½ dkg élesztő (friss)
- 1 ek cukor
- 50 dkg liszt
- 1 tk só
Így készül a házi bagett!
Hozzávalók
- 3 dl víz
- 2 ½ dkg élesztő (friss)
- 1 ek cukor
- 50 dkg liszt
- 1 tk só
Az élesztőt kézmeleg vízbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, meleg helyre tesszük és negyed óra alatt felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd mehet bele a felfuttatott élesztőt. Először kézzel elkezdjük kavargatni, amikor már majdnem összeállt, akkor kiborítjuk a deszkára és kb. 8 perc alatt jól összegyúrjuk. 1 órán át letakarva kelesztjük. Ha ez megvolt, a tésztát kétfelé osztjuk. Kinyomkodjuk belőle a levegőt, alulról felhajtogatjuk, majd összecsípjük a tészta szélét és így hosszú hurka alakúra formázzuk. Ugyanezt megcsináljuk a másik adag tésztával is, és még 30 percig letakarva pihentetjük. Egy éles késsel bevagdossuk a bagetteket, kevés vízzel meglocsoljuk és 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.