Hozzávalók
- 300 g juhtúró
- 1 púpozott mk őrölt bors
- 1 púpozott mk kakukkfű
- 20 g hántolt napraforgó vagy tökmag
- 50 ml tej
- 20 g élesztő
- 1 púpozott mk cukor
- 500 g kenyérliszt (BL 80)
- 100 g vaj
- 20 g só
- 200 g tejföl
- 2 db tojássárgája
- 1 db tojás a lekenéshez
Juhtúrós pogácsa
Hozzávalók
- 300 g juhtúró
- 1 púpozott mk őrölt bors
- 1 púpozott mk kakukkfű
- 20 g hántolt napraforgó vagy tökmag
- 50 ml tej
- 20 g élesztő
- 1 púpozott mk cukor
- 500 g kenyérliszt (BL 80)
- 100 g vaj
- 20 g só
- 200 g tejföl
- 2 db tojássárgája
- 1 db tojás a lekenéshez
A Juhtúrós pogácsa elkészítéséhez a juhtúrót a kakkukfűvel és borssal összekeverjük, majd hozzáadjuk a választott magot. Összeállítjuk a pogácsa tésztáját: a langyos tejhez adunk pici cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni. Egy keverőtálba tesszük a lisztet, sót, lágy vajat, tejfölt, a felfuttatott élesztőt, és a tojássárgáját. Elkezdjük összedolgozni, és folyamatosan adagoljuk hozzá a juhtúrós keveréket. Egyenletesre keverjük és dagasztjuk 5 percig. Hagyjuk szobahőmérsékleten kelni 1 órát, majd fóliába tekerjük, és hűtőbe tesszük, hogy kicsit megkeményedjen. Egyébként akár 1-2 nappal korábban is bekeverhetjük, mert még jó hatással is van a hosszú pihi a tésztára. A hűtőből kivett tésztát 3 részre vágjuk, és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.
Lisztezett deszkán kissé kinyújtjuk a tésztákat, egymásra tesszük, majd így folytatjuk a nyújtást kb. 2-2,5 cm vastagra. Éles késsel fél cm mélyen, és fél cm szélesen bevagdossuk a tészta felületét, majd felvert tojással egyenletesen lekenjük. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk (minden kiszúrás előtt lisztezzük a forma szélét). A pogácsákat sütőpapírral borított tepsire tesszük, hagyjuk még, esetleg melegebb helyen, 1 órán át kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben, mérettől függően 12-16 percig sütjük.
Ha tetszett a juhtúrós pogácsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!