A húsvéti receptek támogatója a
Hozzávalók
A tésztához
- 250 ml meleg tej
- 25 g friss élesztő
- 70 g cukor
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 1 marék mazsola
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 60 g olvasztott vaj
- 1 ek kakaópor
A kenéshez
- 1 db tojás
A húsvéti receptek támogatója a
A húsvéti receptek támogatója a
Hozzávalók
A tésztához
- 250 ml meleg tej
- 25 g friss élesztő
- 70 g cukor
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 1 marék mazsola
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 60 g olvasztott vaj
- 1 ek kakaópor
A kenéshez
- 1 db tojás
A meleg tejben elkeverjük a cukor felét, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 5 perc alatt felfuttatjuk. A mazsolát beáztatjuk 30 percre kevés vízbe vagy rumba. Az átszitált lisztet és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, tojássárgáját, a cukor másik felét, a lecsepegtetett mazsolát, beleöntjük az élesztős tejet és elkezdjük összekeverni.
Mikor már összeállt a tészta, hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat és elkezdjük dagasztani a tésztát. Ha már puha, nem csomós, kivesszük a tészta egyik felét, a maradékot pedig bedagasztjuk. A tészta másik feléhez (amit az imént kivettünk) hozzáadjuk az átszitált kakaóport és ezt is bedagasztjuk (ha esetleg szárazabbnak tűnne, 1 teáskanálnyi tejet belekeverünk). A kétféle tésztát két edénybe rakjuk, pici olajjal lekenjük a tetejüket, letakarjuk őket és meleg helyen 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük. Mikor megkeltek, kissé átgyúrjuk őket és kisodorjuk: két hosszú, kb. 1 méter hosszú rudat formázunk belőlük.
A négyes fonáshoz a fehér tésztahenger közepére rakjuk, merőlegesen a kakaós tésztarudat. Az alsó (fehér) rúd két végét egymással szemben áthajtjuk a kakaós rúdon, majd ugyanígy a kakaós két végét, egymással szemben a fehéren (Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl szoros a fonás, különben a kelés során nem lesz elég “tér” a kalácsnak nőni, így pedig sülés során kiszakadhat). Újra jön a fehér, a kakaós, így tovább, amíg el nem fogy a tészta. A végeket kissé összenyomjuk és a kalács alá hajtjuk, amit átrakunk egy sütőpapíros tepsire.
A kalácsot lekenjük enyhén felvert tojással és meleg helyen 30 percet kelesztjük még. Mikor megkelt, újra lekenjük tojással és enyhén gőzös sütőben, 175 fokon, kb. 30-35 perc alatt megsütjük a kalácsot. Hagyjuk kihűlni és szeleteljük.
Ha tetszett a foszlós fonott kalács receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!