Hozzávalók
A tésztához
- 250 ml tej
- 25 g élesztő
- 70 g cukor
- 450 g kenyérliszt
- 5 g só
- 2 mk őrölt kardamom
- 1 db tojás
- 80 g puha vaj
A töltelékhez
- 90 g puha vaj
- 100 g barna cukor
- 2 ek őrölt fahéj
- 1 mk őrölt kardamom
A dekorációhoz
- 70 g porcukor
- 2 ek narancslé
Kanellangd, a svédek szuper kalácsa
Hozzávalók
A tésztához
- 250 ml tej
- 25 g élesztő
- 70 g cukor
- 450 g kenyérliszt
- 5 g só
- 2 mk őrölt kardamom
- 1 db tojás
- 80 g puha vaj
A töltelékhez
- 90 g puha vaj
- 100 g barna cukor
- 2 ek őrölt fahéj
- 1 mk őrölt kardamom
A dekorációhoz
- 70 g porcukor
- 2 ek narancslé
A tésztához a tejet megmelegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. egy evőkanálnyit belerakunk a cukorból. Amíg felfut az élesztő, egy tálba mérjük a maradék cukrot, a lisztet, sót, az őrölt kardamomot és a tojást. Hozzáöntjük a felfutott élesztős tejet, és elkezdjük összedolgozni a tésztát. Mikor már összeállt, beledagasztjuk a puha vajat is. A simára dolgozott tésztát letakarjuk, és meleg helyen, kb. 30 perc alatt kétszeresére kelesztjük.
A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük. A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 25 x 35 cm), megkenjük a töltelékkel, és a hosszabbik oldalánál feltekerjük. Kb. ⅘-éig bevagdossuk a tekercset ujjnyi vastagságban, majd az egyik „tekercset” jobb oldalon hagyjuk, a másikat átfordítjuk a bal oldalra.
Kihajtogatjuk az összes tekercset, hagyjuk 20 percig kelni, majd 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Mikor kihűlt, a porcukrot összekeverjük a narancslével, és rácsorgatjuk a péksüti tetejére.
Ha tetszett a Kanellangd receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!