Hozzávalók
Az öregtésztához:
- 250 g BL 80 liszt
- 150 - 200 ml víz
- 5 g friss élesztő
A kenyértésztához:
- 200 g öregtészta
- 280 g BL 80 liszt
- 20 g teljeskiőrlésű liszt
- 12 g só
- 10 g friss élesztő
- 200 - 250 ml víz
Klasszik fehér kenyér
Hozzávalók
Az öregtésztához:
- 250 g BL 80 liszt
- 150 - 200 ml víz
- 5 g friss élesztő
A kenyértésztához:
- 200 g öregtészta
- 280 g BL 80 liszt
- 20 g teljeskiőrlésű liszt
- 12 g só
- 10 g friss élesztő
- 200 - 250 ml víz
A klasszik fehér kenyér elkészítéséhez az öregtésztával kezdünk, ezt érdemes a sütés előtti éjszaka összekeverni. Egy műanyag fedeles edényben összekeverjük a lisztet, a vizet és az élesztőt, majd lefedve 6-8 órán át pihentetjük a konyhapulton. Másnap hozzá is láthatunk a kenyér dagasztásához. Ehhez egy keverőtálba kimérünk 200 g öregtésztát, majd jöhet a liszt, a víz, az élesztő, és elkezdjük dagasztani. Ha már összekeveredtek az alkotóelemek, jöhet a só is, és kb. 15 perc alatt simára dagasztjuk a tésztát. Lefedve, kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük, majd vekni formára alakítjuk.
A tészta felső részét lehajtjuk, majd az oldalait középre hajtjuk, így egy pólyás babára hasonlító tészta lesz előttünk. Felülről lefelé lehajtogatjuk a tésztát, míg egy szép, feszes veknit kapunk. Ezt sütőpapírra tesszük, és letakarva, 1,5-2 óra alatt duplájára kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, és egy fedeles öntöttvas edénnyel, vagy jénai tállal együtt felmelegítjük.
A kenyeret bemetsszük egy éles késsel és a sütőpapír segítségével átügyeskedjük a forró edénybe, majd rátesszük a tetejét. Így sütjük 40 percig, majd 10 percig fedő nélkül, míg aranybarna nem lesz. Rácsra tesszük, lepermetezzük vízzel, és megvárjuk, amíg kihűl.
Ha tetszett a klasszik fehér kenyér receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!