Hozzávalók
A tésztához:
- 150 ml világos sör
- 1 tk cukor
- 1 tk szárított élesztő
- 300 g liszt
- 1 ½ tk só
- 25 g olvasztott vaj
A főzéshez:
- 1 ½ l víz
- 1 tk só
- 2 tk szódabikarbóna
A perecek tetejére:
- 1 db tojás
- nagyszemű só
Klasszik sörperec
Hozzávalók
A tésztához:
- 150 ml világos sör
- 1 tk cukor
- 1 tk szárított élesztő
- 300 g liszt
- 1 ½ tk só
- 25 g olvasztott vaj
A főzéshez:
- 1 ½ l víz
- 1 tk só
- 2 tk szódabikarbóna
A perecek tetejére:
- 1 db tojás
- nagyszemű só
Egy kis edénybe öntjük a sört (kivételesen nem baj ha meleg), beleszórjuk a cukrot és az élesztőt és meleg helyen hagyjuk pár percig pihenni. Egy keverőtálba öntjük a lisztet, sót, az élesztős sört és az olvasztott vajat, majd jól bedagasztjuk a tésztát. Letakarva 1 órán át kelesztjük, majd átgyúrjuk és 6 részre osztjuk.
Mindegyik bucit megsodorjuk, U-alakúra formázzuk, megtekerjük a két végét egymáson, majd visszahajtjuk az U-alak aljára (lásd: videó), így könnyen tudunk klasszikus sörperec formát adni nekik. A pereceket fél percre forró szódabikarbónás-sós vízbe dobjuk, majd lecsepegtetjük és sütőpapíros tepsire rakjuk őket. A perecek tetejét lekenjük lazán felvert tojással, megszórjuk nagyszemű sóval és 175 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük őket amíg szép aranybarna színt kap a sörperec.
Ha tetszett a klasszik sörperec receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!