Hozzávalók
A tésztához
- 20 g élesztő
- 1 tk cukor
- 500 g finomliszt
- 2 tk só
- 200 ml langyos tej
- 100 ml víz
- 50 g puha vaj
A sómasszához
- liszt
- só
- víz
A főzéshez
- szódabikarbóna
- víz
A legtutibb ropogós sós perec
Hozzávalók
A tésztához
- 20 g élesztő
- 1 tk cukor
- 500 g finomliszt
- 2 tk só
- 200 ml langyos tej
- 100 ml víz
- 50 g puha vaj
A sómasszához
- liszt
- só
- víz
A főzéshez
- szódabikarbóna
- víz
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. Összekeverjük a lisztet és a sót, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a vizet és a puha vajat. Összegyúrjuk a tésztát, majd 1 órán át kelesztjük.
A sómasszához összekeverjük a lisztet és a sót, majd annyi vizet adunk hozzá amitől krémes állaga lesz. Ha a tészta duplájára kelt, belebokszolunk a közepébe, így kiütjük belőle a levegőt. A tésztát téglalap alakúra formázzuk, így könnyebb lesz 6 egyenlő részre osztani. A kis téglalapokat széthúzzuk, majd felülről lefelé hajtogatjuk úgy, hogy mindig összecsípjük az illesztésnél. A kis hurkákat 10 percig pihentetjük. Ezekből a kis hurkákból nagy hurkákat sodrunk, majd megadjuk nekik a klasszikus perec formát. Szódabikarbónás, forró vízbe tesszük, és fél-fél percig főzzük mindkét oldalát, közben egy szűrőkanállal átfordítjuk. Az előfőzött perecek mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsire, és 200 fokon 15 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Mielőtt kivennénk, rácsorgatjuk a sós masszát, és fél perc alatt ezt is rásütjük a perecekre.