Hozzávalók
A tésztához
- 30 g friss élesztő
- 300 ml langyos tej
- 40 g cukor
- 300 g finomliszt
- 2 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 350 g rétesliszt
- 100 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 1 csomag vaníliás cukor (12 g)
- só
A töltelékhez
- 300 ml száraz fehérbor
- 200 g méz
- 1 csomag vaníliás cukor (12 g)
- 40 g mazsola
- 60 g kandírozott narancshéj
- 100 g baracklekvár
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 400 g darált mák
- 100 g édes morzsa
- 2 db alma (kb. 300 g tisztítva)
A lekenéshez
- 1 db tojás
Hozzávalók
A tésztához
- 30 g friss élesztő
- 300 ml langyos tej
- 40 g cukor
- 300 g finomliszt
- 2 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 350 g rétesliszt
- 100 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 1 csomag vaníliás cukor (12 g)
- só
A töltelékhez
- 300 ml száraz fehérbor
- 200 g méz
- 1 csomag vaníliás cukor (12 g)
- 40 g mazsola
- 60 g kandírozott narancshéj
- 100 g baracklekvár
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 400 g darált mák
- 100 g édes morzsa
- 2 db alma (kb. 300 g tisztítva)
A lekenéshez
- 1 db tojás
A mézes-mákos kelt kalács remek pékáru, amihez először bedagasztjuk a tésztát, ehhez az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, elkeverjük benne a cukor felét és 1 ek lisztet, majd hagyjuk felfutni.
A tojásokat és a tojássárgáját a dagasztógép keverőtáljába tesszük, hozzáadjuk a lisztet, a réteslisztet, a lágy vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót, majd a felfutott élesztős tejet is. Közepes fokozaton 10 percig dagasztjuk, amikor szép homogén tésztát kaptunk, kivesszük a keverőtálból, kerekre formázzuk, majd visszarakjuk a tálba, és letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
A töltelék
Közben a töltelékhez a bort egy nyeles forralóedénybe öntjük, és közepes lángon elkezdjük felforralni. Hozzáadjuk a mézet, a vaníliás cukrot, a mazsolát, a narancshéjat, a baracklekvárt és a mézeskalács fűszerkeveréket. Ha felforrt, hozzáadjuk a mákot és közepes lángon, folyamatosan kevergetve újra felforraljuk. Ezután félrehúzzuk, hozzáadjuk az édes morzsát, illetve a meghámozott, 0,5 cm-es kockákra vágott almát, és felhasználásig hűtőbe rakjuk.
Kalács összeállítása
A megkelt tésztát kettéosztjuk, és lisztezett deszkán fél cm vastag téglalapra nyújtjuk. Mindkét lapot megkenjük a mákos töltelékkel, figyelve rá, hogy a széleken kihagyjunk 2-2 cm-t. A tésztákat szorosan feltekerjük, és egymás mellé helyezzük őket, a végüket összecsípjük, és a két rudat egymásra tekerjük, hogy egy egyszerű fonatot kapjunk, majd a végét szintén összenyomjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és hagyjuk még kelni 20-30 percig. A felvert tojással lekenjük a kalácsot, majd mikor a tojás kissé megszáradt, újból lekenjük, néhány helyen egy hústű vagy fogpiszkáló segítségével megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.
- Előkészítés: 40 perc
- Kelesztés: 90 perc
- Sütés: 35 perc
- Összesen: 165 perc

Ha tetszett a kelt kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Ha belejöttél a kalácskészítésbe, még néhány Street Kitchen recept:
