Hozzávalók
A kovászhoz
- 200 ml sör
- 1 tk méz
- 50 g pizzaliszt (BL 00)
- 100 g teljeskiörlésű rozsliszt
- 10 g instant élesztő
A kenyérhez
- kovász
- 300 ml sör
- 1 tk olívaolaj
- 1 tk méz
- 350 g pizzaliszt (BL 00)
- 100 g graham liszt
- 100 g kenyérliszt (BL 80)
- 10 g friss élesztő
- 1 púpozott mk aszkorbinsav
- 15 g só
Rozskenyér
Hozzávalók
A kovászhoz
- 200 ml sör
- 1 tk méz
- 50 g pizzaliszt (BL 00)
- 100 g teljeskiörlésű rozsliszt
- 10 g instant élesztő
A kenyérhez
- kovász
- 300 ml sör
- 1 tk olívaolaj
- 1 tk méz
- 350 g pizzaliszt (BL 00)
- 100 g graham liszt
- 100 g kenyérliszt (BL 80)
- 10 g friss élesztő
- 1 púpozott mk aszkorbinsav
- 15 g só
A friss, meleg, ropogós héjú kenyérnél szerintünk kevés jobb dolog van, pláne ha van egy bevált receptetek, amivel mindezt a csodát az otthonotokban is el tudjátok készíteni.
Elsőként elkészítjük a kovászt: a sörben felfuttatjuk az élesztőt, összekeverjük a kétfajta liszttel és a mézzel, egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.
Másnap a kovászt és a kenyér többi hozzávalóját egy tálba tesszük. Jól összekeverjük és 20 percig dagasztjuk, majd letakarva 30 percig kelesztjük. Az idő elteltével átgyúrjuk a tésztát, kerekre formázzuk és egy szilikonos sütőpapírral bélelt kerek formába tesszük. Bevagdossuk, megszórjuk egy kevés liszttel és még 1 órán át kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra, és egy hőálló tálban 1,5 dl vizet berakunk a legalsó szintre. A sütési idő első 10 perce után 200 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet és további 35 perc alatt készre sütjük a kenyeret. Egy rácsos felületen hagyjuk kihűlni.
Ha tetszett ez a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!