Hozzávalók
A tésztához
- 320 g finomliszt
- 80 g világos rozsliszt
- 4 g instant élesztő
- 1 tk só
- 1 tk kristálycukor
- 1 tasak szárított rozskovász (15 g-os kiszerelés)
- 1 db tojás
- 230 ml víz
- 1 ek étolaj
A kenéshez és szóráshoz
- 1 db tojásfehérje
- 1 - 2 ek egész mákszem
Hozzávalók
A tésztához
- 320 g finomliszt
- 80 g világos rozsliszt
- 4 g instant élesztő
- 1 tk só
- 1 tk kristálycukor
- 1 tasak szárított rozskovász (15 g-os kiszerelés)
- 1 db tojás
- 230 ml víz
- 1 ek étolaj
A kenéshez és szóráshoz
- 1 db tojásfehérje
- 1 - 2 ek egész mákszem
A rozskovászos zsemle tésztájához a száraz hozzávalókat egy tálba rakjuk, összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a vizet és az olajat, és szép simára dagasztjuk. Cipót formázunk belőle, lekenjük olajjal, és letakarva, meleg helyen 50-60 percig kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, 6 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből kb. 25-30 cm hosszú rudakat sodrunk, amiknek az egyik végére rakunk egy hurkot, a másik, hosszú végét pedig 2-3-szor áthúzzuk ezen a hurkon. A két véget összecsípjük az érintkezésnél, és sütőpapíros tepsire rakjuk mind a 6 zsemlét. Letakarva 20 percig kelni hagyjuk, majd lekenjük tojásfehérjével, megszórjuk a mákkal, és 180 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Mikor berakjuk sülni, érdemes egy kis vízzel megspriccelni a zsemlék tetejét, ettől fényesebb lesz és jobban fel is jönnek sütésnél.
- Elkészítési idő: 60 perc
- Kelesztési idő: 80 perc
- Sütési idő: 15-18 perc
Ha tetszett a rozskovászos zsemle receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!