Hozzávalók
- 500 ml tej
- ½ ek cukor
- 25 g élesztő
- 1000 g liszt
- 1 db tojás
- 80 g vaj
- 10 g só
- 200 g szeletelt bacon
- 300 g trappista sajt
A kenéshez
- 1 db tojás
Sajtos-baconös kifli
Hozzávalók
- 500 ml tej
- ½ ek cukor
- 25 g élesztő
- 1000 g liszt
- 1 db tojás
- 80 g vaj
- 10 g só
- 200 g szeletelt bacon
- 300 g trappista sajt
A kenéshez
- 1 db tojás
A sajtos kifli már önmagában is egy szuper, de nem álltunk meg itt, hanem adtunk még hozzá az egyik legkirályabb dologból, ami csak létezik, a bacönből!
Az tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd beleütünk egy tojást és beletesszük a vajat. Csinálunk egy krátert egészen az edény aljára, és oda szórjuk a sót, majd befedjük a liszttel. Ezt azért célszerű, mert ha a só közvetlenül érintkezik az élesztővel, akkor nehezebben tud megkelni a tészta.
A bacont apró csíkokra vágjuk, és egy száraz serpenyőben kisütjük a zsírját. A bacont is a tálba szórjuk a többi alapanyaghoz. Géppel vagy kézzel addig dagasztjuk a tésztát, amíg össze nem áll, és el nem válik az edény falától. Ha összeállt a tészta, egy konyharuhával letakarjuk, és kb. 1 órát kelesztjük.
Miután megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és két egyenlő részre osztjuk. Az egyik adagot kör alakúra és kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 8 egyenlő részre vágjuk. Lereszeljük a sajtot, és a cikkek szélesebb szélére teszünk belőle egy keveset (kb. 1 csapott evőkanálnyit), majd kívülről befelé haladva feltekerjük a tésztákat, és kissé meghajtjuk, hogy még inkább kifli formájuk legyen. Ugyanígy járunk el a másik adag tésztával is.
A tojást enyhén felverjük, és megkenjük vele a kiflik tetejét, majd megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük őket. Hagyjuk kicsit kihűlni, ha kibírjuk, és már falatozhatjuk is.
Ha tetszett ez a sajtos-bacönös kifli recept, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!