Hozzávalók
- 15 dkg sonka
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csomag (bébi)spenót
- 25 dkg feta
- 10 dkg ricotta
- 1 csomag újhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor menta
- 1 db tojás
- 1 csomag hűtött rétestészta
- olívaolaj + zsemlemorzsa (a kenéshez)
SPANAKOPITA - A legtutibb görög pite
Hozzávalók
- 15 dkg sonka
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csomag (bébi)spenót
- 25 dkg feta
- 10 dkg ricotta
- 1 csomag újhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor menta
- 1 db tojás
- 1 csomag hűtött rétestészta
- olívaolaj + zsemlemorzsa (a kenéshez)
A sonkát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk, majd félretesszük. A maradék zsírban üvegesre pároljuk a vöröshagymát, fokhagymát, és megfonnyasztjuk rajta a friss spenótot. A fetát, a ricottával, az újhagymával, a petrezselyemmel, a mentával jól összedolgozzuk, és az előzőleg lepirított sonkát és a megfonnyasztott spenótot is hozzákeverjük. Beleütjük a tojást és jól elkeverjük.
Egy rétestészta lapot megkenünk olajjal, megszórunk zsemlemorzsával, és egy újabb réteslap kerül rá. Ezt háromszor megismételjük. Hosszában félbevágjuk a rétegezett lapokat, és egy az egyik csíkra halmozunk a töltelékből, majd a videón látható módon háromszögre hajtogatjuk. Ezeket felvert tojással megkenjük, és 175 fokra előmelegített sütőben, 30 percig sütjük. Félbe vágva tálaljuk.