Hozzávalók
A kenyérhez
- 500 g kenyérliszt
- 7 g szárított élesztő
- 1 púpozott tk só
- 1 púpozott tk cukor
- 1 ek puha vaj
- 300 ml meleg víz
A tetejére
- 3 g szárított élesztő
- ½ tk olaj
- ½ tk cukor
- 1 csipet só
- 75 g rizsliszt
- 3 ek meleg víz
Tigris kenyér
Hozzávalók
A kenyérhez
- 500 g kenyérliszt
- 7 g szárított élesztő
- 1 púpozott tk só
- 1 púpozott tk cukor
- 1 ek puha vaj
- 300 ml meleg víz
A tetejére
- 3 g szárított élesztő
- ½ tk olaj
- ½ tk cukor
- 1 csipet só
- 75 g rizsliszt
- 3 ek meleg víz
A lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót összekeverjük. Hozzáadjuk a puha vajat és a vizet és jól bedagasztjuk a tésztát kézzel, vagy a robotgép dagasztó karjával (kb.10 perc). A simára dagasztott tésztát egy nagy, olajjal kissé átkent tálba tesszük, letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen kb. 30-40 percig kelesztjük, amíg a duplájára nem nő. Párszor ismét átgyúrjuk a tésztát, kenyér alakúra formázzuk, letakarjuk és újból a duplájára kelesztjük. A kenyér felületéhez szükséges hozzávalókat összekeverjük és hagyjuk 10 percig pihenni, majd a megkelt kenyér tetejére kenjük. Kicsit a kezünkkel segíthetünk, hogy rátapadjon a tésztára a riszlisztes keverék. Alsó felső sütésen, 180 fokon, kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük a kenyeret, majd kihűlés után szeleteljük.