Hozzávalók
- 600 ml tej
- 1 ek cukor
- 25 g élesztő
- 1 kg liszt
- 1 db tojás (+1 a kenéshez)
- 140 g vaj (szoba-hőmérsékletű)
- 40 g só
- 230 g főtt szívsonka
- 3 ½ ek reszelt torma
- 80 g reszelt trappista
Tormás-sonkás házi kifli
Hozzávalók
- 600 ml tej
- 1 ek cukor
- 25 g élesztő
- 1 kg liszt
- 1 db tojás (+1 a kenéshez)
- 140 g vaj (szoba-hőmérsékletű)
- 40 g só
- 230 g főtt szívsonka
- 3 ½ ek reszelt torma
- 80 g reszelt trappista
A kelt kifli elkészítéséhez a tejet meglangyosítjuk, vigyázva, hogy ne legyen 38-40 foknál melegebb. Elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd beleütünk egy tojást és beletesszük a szoba-hőmérsékletű vajat. Csinálunk egy krátert egészen az edény aljára, és oda szórjuk a sót, majd befedjük a liszttel. Ezt azért célszerű, mert ha a só közvetlenül érintkezik az élesztővel, akkor nehezebben kel meg a tészta.
A sonkát 0,5 x 0,5 centis kockákra vágjuk, és a tésztához keverjük a tormával együtt. Géppel vagy kézzel addig dagasztjuk a tésztát, amíg össze nem áll, és el nem válik az edény falától. Ha összeállt a tészta, egy konyharuhával letakarjuk, és kb. 1 órán át kelesztjük.
Miután megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 4 egyenlő részre osztjuk. Magunk elé vesszük az egyik adagot, kör alakúra és kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 8 egyenlő részre vágjuk. Kívülről befelé haladva feltekerjük a tésztákat, és a széleiket kissé meghajtjuk, hogy még inkább kifli formájuk legyen. Ugyanígy járunk el a többi adag tésztával is.
A tojást enyhén felverjük, megkenjük vele a kiflik tetejét, majd megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük a kelt kifliket. Ha szeretnénk, megtölthetjük tojáskrémmel, zöldségekkel, vagy igazából bármivel, amit épp kívánunk, és akár szendvicsként is ehetjük.
Ha tetszett a tormás-sonkás kifli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!