Hozzávalók
A tésztához:
- 7 g szárított élesztő
- 125 ml meleg víz
- 3 csipet cukor
- 125 ml tej
- 370 g kenyérliszt (BL 80)
- 15 g olvasztott vaj
- 1 csapott tk só
A kenéshez:
- 15 g olvasztott vaj
- 1 kis csokor friss zöldfűszer vegyesen (petrezselyem, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring stb.)
- 1 csipet só
Zöldfűszeres kenyérke
Hozzávalók
A tésztához:
- 7 g szárított élesztő
- 125 ml meleg víz
- 3 csipet cukor
- 125 ml tej
- 370 g kenyérliszt (BL 80)
- 15 g olvasztott vaj
- 1 csapott tk só
A kenéshez:
- 15 g olvasztott vaj
- 1 kis csokor friss zöldfűszer vegyesen (petrezselyem, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring stb.)
- 1 csipet só
Az élesztőt a cukorral együtt a meleg vízbe szórjuk és pár percig hagyjuk meleg helyen állni. Egy tálba öntjük az élesztős vizet, tejet, beleszórjuk a lisztet, sót és elkezdjük dagasztani. Mikor összeállt a tészta beledolgozzuk az olvasztott vajat is, és mikor már szép sima tésztát kapunk, letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen hagyjuk kb. 30 perc alatt megkelni. Mikor megkelt a tészta 8-9 részre vágjuk, mindegyik darabkát a kezünkkel kicsit kilapítjuk.
A zöldfűszereket apróra vágjuk, összekeverjük a sóval, olvasztott vajjal és megkenjük vele a tésztadarabkák egyik felét. Mindegyik tésztadarabot gombóccá formázzuk, majd a dobozformába pakoljuk őket. Letakarva meleg helyen további 20 percig kelesztjük, megkenjük a maradék fűszeres olvasztott vajjal, majd 180 fokos sütőben kb 40 perc alatt megsütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliával letakarjuk és így sütjük tovább.