Vega
Hozzávalók
A tésztához
- 500 ml víz
- 2 g friss élesztő
- 20 g kristálycukor
- 15 g só
- 1 ek olívaolaj + a formázáshoz
- 800 - 850 g 00-s pizzaliszt
- kukoricadara a formázáshoz
Az eperketchuphoz
- 300 g friss eper
- 100 g kristálycukor
- ½ csokor bazsalikom
- 1 db citrom
Az epres habhoz
- 230 ml hideg habtejszín
- 150 g porcukor
- 1 csomag habfixáló (10 g-os kiszerelés)
- 225 g krémsajt
A pisztáciaropogós
- 125 g kristálycukor
- 3 ek víz
- 1 csipet só
- 100 g pisztácia
A krémsajtos alaphoz
- 500 g krémsajt
- 50 g porcukor
- 1 rúd vanília
- 1 db citrom
Feltétnek
- 200 g eper
- ½ csokor bazsalikom
Hozzávalók
A tésztához
- 500 ml víz
- 2 g friss élesztő
- 20 g kristálycukor
- 15 g só
- 1 ek olívaolaj + a formázáshoz
- 800 - 850 g 00-s pizzaliszt
- kukoricadara a formázáshoz
Az eperketchuphoz
- 300 g friss eper
- 100 g kristálycukor
- ½ csokor bazsalikom
- 1 db citrom
Az epres habhoz
- 230 ml hideg habtejszín
- 150 g porcukor
- 1 csomag habfixáló (10 g-os kiszerelés)
- 225 g krémsajt
A pisztáciaropogós
- 125 g kristálycukor
- 3 ek víz
- 1 csipet só
- 100 g pisztácia
A krémsajtos alaphoz
- 500 g krémsajt
- 50 g porcukor
- 1 rúd vanília
- 1 db citrom
Feltétnek
- 200 g eper
- ½ csokor bazsalikom
Az epres-bazsalikomos pizzához a pontosan kimért langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót. Hozzáadjuk az olívaolajat is, és a lisztre öntjük. Most 830 g lisztet mértem, de dolgoztam már az ajánlott mennyiségeken belül több mennyiséggel is. Ez nagyban függ az évjáratoktól és a termőterületektől. Legalább 15-20 percig dolgozva simára dagasztjuk a tésztát.
A kidolgozott tésztát egy nagy méretű műanyag zacskóba tesszük, amit előtte vékonyan beolajozunk. 10-12 fokos hűtőszekrénybe tesszük 12-24 órára, vagy akár hosszabb időre is. Akkor lesz jó minőségű a pizzatésztánk, ha alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig kelesztjük.
A felhasználás előtt 4-6 órával korábban kivesszük a tésztát a hűtőből, majd felhasználás előtt hatfelé osztjuk, kigombócozzuk, kicsit átgyúrjuk és lefedve 30-40 percig kelesztjük.
@streetkitchenhu Ádám ezúttal egy nagyon extrás pizzát készített, eperrel és bazsalikommal! 😍 #szponzoralttartalom #ooni #oonipizza #pizzasütés #sknation #streetkitchen ♬ Happy / Video CM / Ukulele ♬ Cooking / Family(897363) – ImoKenpi-Dou
Eperketchup elkészítése
Az eperketchuphoz az epreket egy gyorsforralóban elkezdjük melegíteni a cukorral, a bazsalikommal és a citromlével. 5-10 perc alatt összerottyantjuk, majd leturmixoljuk és egy szűrőn átszűrjük. Félretesszük és hagyjuk hűlni.
Az epres habhoz a hideg tejszínt felverjük kézi robotgéppel, miközben hozzáadagoljuk apránként a porcukrot, majd a habfixálót is. Mehet hozzá egy kevés az eperketchupból, majd beleforgatjuk a krémsajtot, egy habzsákba töltjük, és felhasználásig a hűtőbe dobjuk pihenni.
Pisztáciaropogós
A pisztáciaropogóshoz egy gyorsforralóban, közepes lángon elkezdjük összemelegíteni a cukrot a vízzel, és hagyjuk, hogy karamell legyen belőle 8-10 perc alatt. Fontos, hogy ne kevergessük, mert attól csomós lesz a karamell, csak akkor keverjük meg, ha már barnulni kezd. Ekkor mehet hozzá egy csipet só, majd a durvára aprított pisztácia is. Gyorsan egy sütőpapírra kanalazzuk, alaposan kilapítjuk egy spatulával, majd mikor kihűlt, késsel felaprítjuk.
Az epres-bazsalikomos pizza sütése művészet!
A pizza sütési idejét mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját sütőjével. A klasszikus pizzakemencék közel 500 fokon sütnek, így a sütés idő kevesebb, mint 1 perc! A háztartási sütők 230-300 fokon működnek, így a sütési idő kb. 15 perc is lehet.
Egy nyújtódeszkát megszórunk kevés liszttel, a kezünket is belisztezzük, majd kikapunk egy tésztalabdát és a közepére egy mélyedést nyomunk a tenyerünkkel. Két kézzel megfogjuk az egyik szélénél, és körkörös mozdulatokkal végigmegyünk a tészta szélénél a levegőben, ezzel kinyújtva a tésztánkat. Ha esetleg ez nem menne, a deszkán is kinyomogathatjuk a közepétől indulva, kb. 24 cm-es átmérőjű, kisebb pizzákat kell kapnunk.
A pizzalapátot megszórjuk kukoricadarával, erre ráhelyezzük a pizzatésztát, majd megkenjük az édes krémsajttal, amihez kikeverjük a krémsajtot a vaníliával, a porcukorral és a citrom reszelt héjával, illetve kifacsart levével. Ezután ráteszünk pár szelet epret, majd a pizzasütőbe tesszük kb. 50-60 másodpercre.
Mikor kijött a sütőből, mehet rá az epres habból néhány pötty, egy adag pisztáciaropogós, eperketchup és friss bazsalikom.
- Előkészítési idő: 25 perc
- Kelesztési idő: 24,5 óra
- Elkészítési idő: 40 perc
- Hűtési idő: 40 perc
Ha tetszett az epres-bazsalikomos pizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!